ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο

ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο
Photo: pixabay.com
Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε περισσότερες θέσεις εργασίας από το αναμενόμενο τον Μάιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα, παρουσιάζοντας μια αντιφατική εικόνα για την αγορά εργασίας. Οι μη γεωργικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 272.000, ξεπερνώντας την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 190.000 και τις 165.000 του Απριλίου.

Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4% από 3,9%, ξεπερνώντας αυτό το επίπεδο για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,4% από τον Απρίλιο και 4,1% σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τελευταία δύο χρόνια, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει διαψεύσει τις προσδοκίες, ενισχύοντας την ευρύτερη οικονομία. Παρά ταύτα, αναμένεται επιβράδυνση λόγω των παρατεταμένων υψηλών επιτοκίων, που επηρεάζουν τα σχέδια προσλήψεων και τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα.

Αυτή η έκθεση είναι από τις τελευταίες σημαντικές που θα εξετάσουν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πριν από τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, όπου αναμένεται να διατηρηθούν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα δύο δεκαετιών. Η μείωση των επιτοκίων δεν προβλέπεται να γίνει πριν το τέλος του 2024, παρά τις πρόσφατες μειώσεις επιτοκίων από άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως της ΕΕ και του Καναδά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: