ΗΠΑ: Πώς οι μεγάλες εταιρίες βοηθούν τους απλήρωτους δημόσιους υπάλληλους

ΗΠΑ: Πώς οι μεγάλες εταιρίες βοηθούν τους απλήρωτους δημόσιους υπάλληλους
epa07250374 A sign announces the closure of the White House Visitor Center near the White House in Washington, DC, USA, 27 December 2018. The US government continues into a sixth day of a partial shutdown as Congress and US President Donald J. Trump are at an impasse on the funding of Trump's proposed southern border barrier. EPA/ERIK S. LESSER

 

Εν μέσω του κυβερνητικού «λουκέτου», οι μεγάλες εταιρείες σπεύδουν να βοηθήσουν τους εργαζομένους στις ΗΠΑ.

 

Περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι δεν πήραν τις πρώτες επιταγές μισθοδοσίας τους εν μέσω του μερικού ομοσπονδιακού κλεισίματος στις ΗΠΑ που σύντομα θα γίνει το μακροβιότερο στην ιστορία των ΗΠΑ. Μεταξύ του προσωπικού που δεν πληρώθηκε την Παρασκευή είναι τα μέλη των μονάδων επιβολής του νόμου, οι μηχανικοί της NASA, και οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ολόκληρη τη χώρα.

Ορισμένες μεγάλες εταιρείες σπεύδουν να βοηθήσουν οικονομικά τους εργαζόμενους αυτούς – οι οποίοι είναι και πελάτες τους. Ιδού μερικές διευκολύνσεις που προσφέρονται:

Τραπεζικά τέλη & δάνεια
Μεγάλες τράπεζες, όπως η Bank of America Corp. και η Wells Fargo & Co., προσφέρουν παραγραφή τελών ή τροποποίηση δανείων για τους πληγέντες εργαζόμενους. Η JPMorgan Chase & Co., η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη ότι μηδένισε αυτομάτως τα τέλη μηνιαίων υπηρεσιών και υπερανάληψης από τις 24 Δεκεμβρίου για κρατικούς υπαλλήλους που έχουν λογαριασμούς στην τράπεζα. Η US Bancorp δήλωσε την Παρασκευή ότι δημιούργησε ένα νέο δάνειο έως 6.000 δολάρια το οποίο διατίθεται στους υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που είναι πελάτες της τράπεζας.

Μίσθωση αυτοκινήτων
Η Toyota Motor Corp. προσφέρει επεκτάσεις σε δάνεια και μισθώσεις αυτοκινήτων διάρκειας έως και δύο μηνών στους ομοσπονδιακούς εργαζομένους αλλά και στους υπεργολάβους, τους προμηθευτές και τις εταιρείας που επηρεάζονται άμεσα από το κλείσιμο. Η JPMorgan παρατείνει επίσης τις πληρωμές για δάνεια και μισθώσεις αυτοκινήτων.

Τηλεφωνία και διαδικτυακές υπηρεσίες
Όλοι οι μεγάλοι αμερικανικοί πάροχοι προσφέρουν επιπλέον επιλογές πληρωμής, όπως η AT&T Inc., η Sprint Corp. και η T-Mobile US Inc. Η Verizon Communications Inc., ο μεγαλύτερος ασύρματος πάροχος στη χώρα, δήλωσε στους πελάτες που έχουν επηρεαστεί από το «κλείσιμο» ότι η εταιρεία είναι «εδώ για σας», με επιλογές που τους επιτρέπουν να πληρώσουν αργότερα. Η AT&T υποσχέθηκε να προσαρμόσει τα τέλη καθυστέρησης πληρωμής και να προσφέρει παρατάσεις πληρωμής για όσο διάστημα ισχύει το «λουκέτο». Η T-Mobile και η Sprint, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης, προσφέρουν επίσης βοήθεια με τη μορφή αναβολής πληρωμών, μεταξύ άλλων.

Σαλάτες και άλλα…
Η δημοφιλής αλυσίδα σαλατών Sweetgreen, με έδρα στην Ουάσινγκτον, προσφέρει δωρεάν σε σαλάτες στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. «Αυτή την Παρασκευή, πολλοί υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα μείνουν χωρίς μισθό λόγω του κλεισίματος. Ελπίζουμε να τους δώσουμε κάποια μικρή ανακούφιση φροντίζοντας για ένα γεύμα τους. Επισκεφθείτε οποιοσδήποτε κατάστημά μας αυτό το Σαββατοκύριακο, 6-8μ.μ., και πάρτε μια σαλάτα δωρεάν σαλάτα με επίδειξη της ομοσπονδιακής σας ταυτότητας», ανέφερε η εταιρεία στη σελίδα της στο Instagram.

Και μια άλλη εταιρεία μετέτρεψε το κυβερνητικό κλείσιμο σε επιχειρηματική ευκαιρία για να προσφέρει στους απλήρωτους ομοσπονδιακούς εργαζομένους λίγη …αγάπη. Η Adam & Eve, μια εταιρεία πώλησης ερωτικών παιχνιδιών στο Χίλσμπορο της Βόρειας Καρολίνας, προσφέρει μια ειδική έκπτωση 50% για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους «εγκαίρως, ώστε να προλάβουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου».