ΗΠΑ: Προβλημάτισε η απόδοση των κολοσσών στα stress test

ΗΠΑ: Προβλημάτισε η απόδοση των κολοσσών στα stress test
Photo:

Για πρώτη φορά από το 2009 όλες οι αμερικανικές τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής.

Και οι 31 αμερικανικές τράπεζες κατάφεραν να περάσουν το πρώτο εμπόδιο του τελευταίου γύρου των «τεστ αντοχής» που διεξάγει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (FED), με σκοπό να διαπιστωθεί το πώς θα αντιμετώπιζαν μία ενδεχόμενη νέα οικονομική κρίση.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα, προβληματισμό προκάλεσε το γεγονός πως οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις στα stress test, παρά το γεγονός πως δεν έμειναν «μετεξεταστέες».

Ειδικότερα, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η JP Morgan Chase ήταν μεταξύ των πέντε τραπεζών με τις χαμηλότερες επιδόσεις για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Όπως ανακοίνωσε η Fed, οι τράπεζες έχουν αρκετά κεφάλαια για την στήριξη του δανεισμού σε περίπτωση σοβαρής παγκόσμιας ύφεσης. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά από το 2009, όταν και άρχισε η διαδικασία των stress test της Fed, που όλες οι τράπεζες είχαν ένα ποσοστό του κεφαλαίου πάνω από το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό.

Στους επόμενους γύρους των stress test, η Fed θα διαπιστώσει αν οι τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια και να επιστρέψουν χρήματα στους μετόχους τους.