ΗΠΑ: Θα χρησιμοποιείται το έκσταση ως θεραπεία για το μετατραυματικό στρες;

ΗΠΑ: Θα χρησιμοποιείται το έκσταση ως θεραπεία για το μετατραυματικό στρες;
epa10118767 A man shows the MDMA drug 'punisher' during the 29th Street Parade in the city center of Zurich, Switzerland, 13 August 2022. The annual dance music event Street Parade runs this year under the motto 'THINK'. EPA/ENNIO LEANZA
Το PTSD επηρεάζει 13 εκατομμύρια Αμερικανούς και είναι ιδιαίτερα συχνό μεταξύ των βετεράνων πολέμου.

Μια ομάδα συμβούλων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ θα συνεδριάσει την Τρίτη για να συζητήσει μια θεραπεία που βασίζεται στο ψυχεδελικό φάρμακο MDMA για ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Η συνάντηση των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του οργανισμού πρόκειται για το «μακρύτερο δρόμο» που έχει φθάσει ποτέ ένα φάρμακο με βάση το MDMA (κοινώς γνωστό ως έκσταση ή molly) στη ρυθμιστική διαδικασία του FDA για έγκριση.

Έρχεται σε συνέχεια μιας προσπάθειας δεκαετιών από υποστηρικτές που λένε ότι ναρκωτικά όπως το MDMA μπορούν να θεραπεύσουν διαταραχές της ψυχικής υγείας και να έχουν θεραπευτικές εφαρμογές πέρα από την παράνομη χρήση τους.

Η θεραπεία είναι μια μορφή κάψουλας του MDMA που παρασκευάζεται από την εταιρεία Lykos Therapeutics και προορίζεται να χορηγείται μαζί με συνεδρίες ομιλητικής θεραπείας από αδειοδοτημένο πάροχο ψυχικής υγείας.

Σε κλινικές δοκιμές σε περισσότερους από 190 ασθενείς, εκείνοι που έλαβαν δόσεις MDMA επιπλέον της θεραπείας παρουσίασαν σημαντική μείωση των βαθμολογιών PTSD σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, οι επιθεωρητές του προσωπικού του FDA την Παρασκευή εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι ασθενείς στις δοκιμές γνώριζαν αν τους χορηγήθηκε MDMA ή εικονικό φάρμακο λόγω των ψυχεδελικών επιδράσεών του, θολώνοντας το πόσο καλά λειτούργησε το φάρμακο.

“Δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί τόσο μεγάλη ανησυχία, διότι ακόμη και αν πρόκειται για ενισχυμένο φαινόμενο placebo, οι άνθρωποι εξακολουθούν να γίνονται καλύτερα” ανέφερε στο Reuters ο Ντέιβιντ Όλσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχεδελικών και Νευροθεραπείας του UC Davis.

«Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι ποιος είναι ο κίνδυνος για αυτά τα άτομα» πρόσθεσε.

Το PTSD επηρεάζει 13 εκατομμύρια Αμερικανούς και είναι ιδιαίτερα συχνό μεταξύ των βετεράνων πολέμου. Παραμένει μια μεγάλη ανεκπλήρωτη ανάγκη για νέες θεραπείες για την PTSD, καθώς τα υπάρχοντα φάρμακα δεν λειτουργούν σε όλους τους ασθενείς.

Η θεραπεία της Lykos είναι ένα από τα διάφορα ψυχεδελικά φάρμακα που δοκιμάζονται σε ασθενείς με δύσκολα θεραπεύσιμες ψυχικές παθήσεις, όπως το φάρμακο της Compass Pathways, το οποίο χρησιμοποιεί το ίδιο συστατικό με τα μαγικά μανιτάρια.

Το προσωπικό του FDA πρότεινε περιορισμούς γύρω από τη χρήση και την παρακολούθησή του στα ενημερωτικά του έγγραφα την Παρασκευή. Ο FDA επισήμανε επίσης την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των σφυγμών στις δοκιμές και περιπτώσεις ηπατικής τοξικότητας.

Η έγκριση θα μπορούσε να προσφέρει «μια νέα οδό θεραπείας, αλλά από μόνη της δεν πρόκειται να κάνει μεγάλο βήμα», λόγω του κόστους και της πολυπλοκότητας που συνδέεται με αυτό, δήλωσε ο Όλσον.

«Είναι σημαντικό επειδή θα είναι το πρώτο σε αυτή την κατηγορία μορίων, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι το τελευταίο, θα αντικατασταθεί από ενώσεις που έχουν ανώτερες ιδιότητες από το MDMA» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: