ΗΠΑ vs Google για μονοπωλιακές πρακτικές- Αγωγή από το υπουργείο Δικαιοσύνης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά του τεχνολογικού κολοσσού θα κατατεθεί την Τρίτη, σύμφωνα με την WSJ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα ισχυριστεί ότι η Google διατηρεί δεσπόζουσα θέση μέσω παράνομων συμφωνιών με κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων.

To υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα καταθέσει αγωγή την Τρίτη υποστηρίζοντας ότι η Google έχει εφαρμόσει μονοπωλιακές πρακτικές για να διατηρήσει την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά αναζήτησης και διαφήμισης, ανέφεραν στη WSJ αξιωματούχοι του υπουργείου.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το υπουργείο θα ισχυριστεί ότι η Google διατηρεί τη θέση του «κλειδοκράτορα» του ίντερνετ μέσω ενός παράνομου ιστού αποκλειστικών επιχειρηματικών συμφωνιών που αποκλείουν ανταγωνιστές.

Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια δολάρια που εισπράττει από διαφημίσεις στην πλατφόρμα της για να πληρώνει κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και εφαρμογών πλοήγησης για να διατηρούν την Google ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.

Η αγωγή θα βάζει επίσης στο στόχαστρο συμφωνίες που ορίζουν ότι η μηχανή αναζήτησης της Google είναι προεγκατεστημένη σε κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν λειτουργικό Android και δεν μπορεί να διαγραφεί.

H αμερικανική κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι η Google απαγορεύει παράνομα σε ανταγωνιστές να υπογράψουν και αυτοί συμφωνίες προεγκατάστασης των μηχανές αναζήτησης τους με κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων.

Η Google κατέχει ή ελέγχει κανάλια διανομής που αντιστοιχούν στο 80% των αιτημάτων αναζήτησης στις ΗΠΑ, τόνισαν οι αξιωματούχοι. Αυτό σημαίνει ότι οι ανταγωνιστές της Google δεν μπορούν να έχουν επαρκή αριθμό αιτημάτων αναζήτησης και να αποκτήσουν το μερίδιο που απαιτείται για να είναι ανταγωνιστικοί, αφήνοντας τους καταναλωτές με λιγότερες επιλογές, θα αναφέρει η αγωγή.