ΗΠΑ: Χωρίς τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας θα ήταν κατά 5% μεγαλύτερη

ΗΠΑ: Χωρίς τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας θα ήταν κατά 5% μεγαλύτερη
Russian servicemen stand with the Kremlin's Spasskaya tower and Saint Basil's cathedral before the Victory Day military parade rehearsal in central Moscow, on April 27, 2023. - Russia will celebrate the 78h anniversary of the 1945 victory over Nazi Germany on May 9. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Κατά το τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 5,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Της Prarthana Prakash

Η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία πλησιάζει τα δύο χρόνια. Στο διάστημα που έχει περάσει, η Ρωσία έχει χάσει σε οικονομική ανάπτυξη, καθώς παραμένει υπό πίεση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι 5% μεγαλύτερο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλούνται οι Financial Times.

Μετά την εισβολή, η αντίδραση της Μόσχας και οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της έχουν θέσει την «οικονομία της υπό σημαντική οικονομική πίεση», δήλωσε η Rachel Lyngaas, επικεφαλής οικονομολόγος του Υπουργείου Οικονομικών για τις κυρώσεις.

Μεταξύ των επιπτώσεων της εισβολής του Πούτιν στην οικονομία είναι οι «ταχέως αυξανόμενες δαπάνες, η υποτίμηση του ρουβλίου, η αύξηση του πληθωρισμού και η στενότητα της αγοράς εργασίας που αντανακλά την απώλεια εργαζομένων», έγραψε η Lyngaas σε ένα σχέδιο υπομνήματος για την αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, το οποίο είδαν οι FT.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει έναν μακρύ κατάλογο πρόσθετων κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή τον περασμένο Μάρτιο, γεγονός που την καθιστά τη χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο. Ακόμη και υπό έντονη οικονομική πίεση, η χώρα έχει δεσμεύσει μεγάλα χρηματικά ποσά για την άμυνα -περίπου 6% του ΑΕΠ της για το 2024, σε σύγκριση με 3,9% το 2023. Συγκριτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο δαπάνησε το 2022 το 2,2% του ΑΕΠ του για στρατιωτικές δαπάνες, ενώ οι ΗΠΑ το 3,5%.

Άλλες ανησυχίες που επισημάνθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό που είναι σχεδόν διπλάσιος από το ποσοστό-στόχο της κεντρικής τράπεζας (4%), και τη μετανάστευση που αγγίζει επίπεδα-ρεκόρ. Η ρωσική οικονομία υστερεί επίσης σε σχέση με άλλους εξαγωγείς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

«Η Ρωσία είναι πλέον πιο απομονωμένη, βασιζόμενη σε άτομα και οντότητες που είναι πρόθυμες να ανεφοδιάσουν τον στρατό της και να διαιωνίσουν τον αποτρόπαιο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας», έγραψε η Lyngaas.

Το υπόμνημα έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα, οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου μπλόκαραν ένα αίτημα του Λευκού Οίκου για 61 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τις προσπάθειες του Κιέβου να πολεμήσει τη Ρωσία.

Οι σκεπτικιστές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον οι δυτικές κυρώσεις και το ανώτατο όριο τιμών στο πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή έχουν τον επιθυμητό αντίκτυπο. Το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που σχεδιάστηκε από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της G7 επιβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με στόχο τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις θαλάσσιες εξαγωγές αργού πετρελαίου, έτσι ώστε να διατηρηθεί η προσφορά πετρελαίου για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της αγοράς, ενώ η Ρωσία αναγκάζεται να πουλάει με μεγάλη έκπτωση. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου είδαν τα έσοδα να συρρικνώνονται κατά 41%, υποδεικνύοντας μικρότερους όγκους εξαγωγών, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Οι κυρώσεις, σύμφωνα με την ΕΕ, είχαν «σκληρά, απτά αποτελέσματα» που θα μπορούσαν να πλήξουν τη ρωσική οικονομία και τον προϋπολογισμό της μακροπρόθεσμα. Προέβλεψε επίσης περιορισμό της αύξησης του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, δεδομένων των επιπτώσεων του πολέμου.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι το ανώτατο όριο «συνέβαλε στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές, αναγκάζοντας τους Ρώσους εξαγωγείς σε σημαντικές εκπτώσεις, όπου το εμπάργκο μείωσε τη ζήτηση».

Όμως, τον τελευταίο καιρό, η Ρωσία έχει βρει τρόπους να παρακάμπτει το πλαφόν τιμών και χρεώνει πολύ πάνω από τα 60 δολάρια, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί. Ο Πούτιν προχώρησε επίσης στην απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ για να διατηρήσει τα αποθέματα σε υψηλά επίπεδα και να προμηθεύει τον μέσο Ρώσο καταναλωτή, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος με την Ουκρανία. Παρόλο που το ρωσικό ρούβλι έχει πέσει σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα φέτος, η οικονομία έχει καταφέρει να βαδίσει μπροστά.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές αρχές υποστήριξαν ότι η οικονομία παρέμεινε εύρωστη παρά τις οικονομικές κυρώσεις και το πρόσθετο οικονομικό βάρος από τον πόλεμο. Κατά το τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 5,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία Rosstat, γεγονός που τη βάζει σε τροχιά ανάκαμψης από την πτώση του ΑΕΠ κατά 2,2% το 2022.

Ο Πούτιν επικρότησε πρόσφατα τη Ρωσία που παρέμεινε ισχυρή παρά την απομόνωσή της από τη Δύση και μετατράπηκε σε «αναπτυξιακό κέντρο της νέας παγκόσμιας οικονομίας». Το Κρεμλίνο έχει χαιρετίσει και άλλες νίκες, όπως η χαμηλή ανεργία και η αύξηση του μέσου εισοδήματος.

Οι δυτικές κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν μια πιο κλιμακωτή επίδραση με την πάροδο του χρόνου, καθώς αρχίζουν να διαχέονται στην καθημερινή ζωή των Ρώσων και στο κόστος ζωής τους. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θέσπισε την Τρίτη έναν νέο γύρο κυρώσεων, με στόχο εταιρείες στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα, οι οποίες πιστεύεται ότι βοηθούν τη Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνολογίες.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com