Υπάλληλοι της Bolt: «Μας ξεγέλασαν»

Υπάλληλοι της Bolt: «Μας ξεγέλασαν»
«Μας ξεγέλασαν»: Οι υπάλληλοι της Bolt εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τις απολύσεις στην εταιρεία τεχνολογία

Της Sophie Mellor

Η νεοσύστατη εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Bolt Financial απολύει περίπου το ένα τρίτο του εργατικού της δυναμικού, ή περίπου 250 υπαλλήλους, καθώς ο τεχνολογικός τομέας συνεχίζει να πλήττεται.

Η είδηση των απολύσεων έρχεται λίγους μήνες αφότου οι επενδυτές αποτίμησαν την εταιρεία πληρωμών με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια και η Bolt έδωσε αυξήσεις μισθών σε ορισμένους από τους υπαλλήλους της στις ετήσιες αξιολογήσεις.

«Δεν είναι μυστικό ότι οι συνθήκες της αγοράς στον κλάδο μας και στον τεχνολογικό τομέα αλλάζουν, και απέναντι στις μακροοικονομικές προκλήσεις έχουμε λάβει μέτρα για να προσαρμόσουμε την επιχείρησή μας», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Bolt, Maju Kuruvilla σε σημείωμα που δημοσιεύτηκε στο blog της εταιρείας την Τετάρτη.

«Για να διασφαλίσει την οικονομική της θέση, να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και να φτάσει στην κερδοφορία με τα χρήματα που έχει στα χέρια της, η εταιρεία αποφάσισε να μειώσει το μέγεθος του εργατικού της δυναμικού», πρόσθεσε ο Kuruvilla.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των απολύσεων το πρωί της Τετάρτης, η εταιρεία άρχισε να πραγματοποιεί συναντήσεις με υπαλλήλους και μέχρι το μεσημέρι, το κύριο κανάλι στην εφαρμογή μηνυμάτων Slack για τους υπαλλήλους της Bolt είχε φτάσει από 900 υπαλλήλους το πρωί σε 660, σύμφωνα με τους New York Times.

Στην αρχή του έτους, όταν η Bolt βρισκόταν στο αποκορύφωμα της αποτίμησής της, η εταιρεία προσφέρθηκε να παράσχει δάνεια στους υπαλλήλους της για να αγοράσουν μετοχές της νεοφυούς επιχείρησης fintech μέσω ενός σχεδίου που ο διευθύνων σύμβουλος εκείνη την εποχή, Ryan Breslow, είχε αποκαλέσει το «πιο ισχυρό πρόγραμμα προαίρεσης αγοράς μετοχών φιλικό προς τους εργαζόμενους».

Ο Breslow εξέδωσε τότε μια προειδοποίηση για το σχέδιο, γράφοντας στο Twitter: «Υπάρχει κίνδυνος για τους εργαζομένους· τώρα έχουν ένα πραγματικό ανεξόφλητο δάνειο και 100% προσωπική δέσμευση, οπότε αν η κοινή μετοχή χάσει σε αξία από την τιμή εξάσκησης του δικαιώματος, τα προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται σε κίνδυνο».

Ο Breslow έκτοτε παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και παρέμεινε ως εκτελεστικός πρόεδρος, αλλά αυτό εξακολουθεί να θέτει τους υπαλλήλους του που έχουν λάβει δάνεια σε επισφαλή θέση.

Ο αριθμός των εργαζομένων που απολύθηκαν και έχουν επίσης λάβει δάνεια ήταν «μονοψήφιος», δήλωσε εκπρόσωπος της Bolt στο Bloomberg, και η αξία των συνδυασμένων δανείων τους ήταν μικρότερη από 200.000 δολάρια.

Όμως, ενώ η Bolt αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, δεν είναι η μόνη νεοφυής επιχείρηση που μειώνει τις δραστηριότητές της μετά το τέλος της πανδημίας.

Οι εταιρείες Netflix, PayPal, Klarna, Getir και Gorillas άρχισαν να μειώνουν τους υπαλλήλους τους τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι προειδοποιήσεις για ύφεση γίνονται πιο απειλητικές και οι τεχνολογικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες να συγκεντρώσουν χρήματα σε μια ολοένα και πιο δύσκολη αγορά.

Πηγή: Fortune