ΥΠΑΝ: Το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων

ΥΠΑΝ: Το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων

Τα υλικά και οι κατασκευές στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Μεγάλη αποδοχή στους πολίτες και την αγορά είχε το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007- 2013. Στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που διαβιβάστηκαν στη Βουλή δείχνουν ότι από τα 47.769 νοικοκυριά που συμμετέχουν στην εν λόγω δράση, τα 31.930 έχουν ήδη ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες.

Οι τομείς της οικοδομικής δραστηριότητας που φαίνεται να ωφελήθηκαν κυρίως από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» είναι ο κλάδος των αλουμινοκατασκευών, ο κλάδος της θερμομόνωσης κτιρίων, οι εταιρείες ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας, ο κλάδος των ελαιοχρωματιστών, οι επιχειρήσεις τοποθέτησης συστημάτων σκίασης, οι τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες, ο κλάδος των μηχανικών και οι ενεργειακοί επιθεωρητές.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της γενικής γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων- ΕΣΠΑ, που διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Πάρι Μουτσινά για την επανεκκίνηση του κλάδου της οικοδομής, «η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η ενίσχυση των νοικοκυριών σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, εντάσσεται στις προτεραιότητας της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020» και είναι βέβαιος «ο σχεδιασμός νέου αντίστοιχου Προγράμματος πολύ πιο φιλικού προς τον πολίτη στο άμεσο μέλλον, αξιοποιώντας την ήδη αποκτηθείσα εμπειρία».

Επίσης, γίνεται γνωστό ότι στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, που θα στηριχθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020, συγκαταλέγεται ο τομέας «Υλικά- Κατασκευές» όπου αναμένεται να ενισχυθούν επιλεγμένες αλυσίδες αξίας του Τομέα σε δραστηριότητες που αυξάνουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία. «Στο πλαίσιο αυτό, από την έως τώρα διαδικασία σχεδιασμού, έχει αναδειχθεί ως στρατηγική στόχευση, η εκπαίδευση, κατάρτιση και πιστοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου (μηχανικών, στελεχών κατασκευαστικών εταιρειών και των εταιρειών παραγωγής υλικών), καθώς και η υποστήριξη για τον ποιοτικό έλεγχο των κατασκευών από πιστοποιημένα εργαστήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ