Υπάρχει ακόμα δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους

Υπάρχει ακόμα δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους

Συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα των μέτρων στο EWG – Διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Δύσκολη φαντάζει μια τελική συμφωνία για το χρέος ως το Eurogroup στις 24 Μαίου, όπως προκύπτει από την συνεδρίαση του Euroworking Group την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EWG) το ΔΝΤ παρουσίασε την δική του ανάλυση βιωσιμότητας, που είναι πολύ πιο απαισιόδοξη από εκείνη των Ευρωπαίων, εμμένοντας στην ουσιαστική ελάφρυνσή του.

Από την άλλη εκπρόσωποι αρκετών κρατών – μελών μεταξύ αυτών και της Γερμανίας εξέφρασαν επιφυλάξεις ακόμα και για την αναγκαιότητα να αποφασιστούν τώρα μέτρα για το χρέος.

Χθες η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ταμείο πιέζεται από τη Γερμανία να αποδεχθεί τις διαβεβαιώσεις της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «στο μέλλον.»

Κάνοντας αναφορά στο θέμα του χρέους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης του παραμένει ευαίσθητο τόσο για την ευρωζώνη, όσο και για το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι εάν δεν υπάρξει μεγάλη μείωσή του, το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να είναι μη βιώσιμο.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άμεσα βοήθεια για να προχωρήσει, αλλά επίσης κι έναν οδικό χάρτη για την πιθανή αρωγή που θα λάβει όταν το τρέχον πρόγραμμά της ολοκληρωθεί, σε 2 χρόνια, καθώς και αργότερα.

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

«Ο δρόμος που προτείνω να ακολουθήσουμε είναι να εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε πρώτον βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για να αναδιαρθρώσουμε το χρέος, να εξαλείψουμε σταδιακά ορισμένα ακριβά δάνεια ταχύτερα και να τα αντικαταστήσουμε με φθηνά δάνεια».

«Δεύτερον, (να εξεταστεί) τι μπορούμε να κάνουμε όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Τρίτον, μακροπρόθεσμα, πώς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα μείνουν στις ράγες τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο».

«Θα προτιμούσα να το συζητήσω τώρα αυτό, ώστε να υπάρξει κάποια σαφήνεια, να μην κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ασάφεια για τα επόμενα τρία χρόνια», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ανάμεσα στα ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η παράταση τόσο των περιόδων χάριτος όσο και των προθεσμιών αποπληρωμής του χρέους, η αξιοποίηση περισσότερων κερδών από ελληνικά αξιόγραφα που είχε αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο αποκορύφωμα της κρίσης δημόσιου χρέους, καθώς και η χρηματοδότηση μιας ανταλλαγής χρέους ουσιαστικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

«Το καλό στη συνάντηση του Eurogroup ήταν πως υπήρξαν πολύ λίγες κόκκινες γραμμές (…). Η μοναδική μεγάλη κόκκινη γραμμή ήταν η απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους» της Ελλάδας, πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Πρέπει να διεξαγάγουμε τώρα τη συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουμε το 2018 εάν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα», επέμεινε ο ίδιος.

Συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα των μέτρων
Στο μεταξύ, Αθήνα και τρόικα συμφώνησαν για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των φορολογικών μέτρων με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% να τίθεται σε ισχύ από 1ης Ιουλίου.

Παράλληλα, εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές διαφορές ως προς τον κόφτη δαπανών και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Πάντως το πολυνομοσχέδιο με τα περαιτέρω μέτρα, που θα περιλαμβάνει έμμεσους φόρους, «κόκκινα» δάνεια και τον περίφημο αυτόματο κόφτη δαπανών, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ώς την επόμενη Κυριακή, 22 Μαΐου.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε στο Ρόιτερς ότι οι συνομιλίες για την Ελλάδα τη Δευτέρα κύλησαν απροσδόκητα ομαλά, παρότι είχαν ακουστεί δυσοίωνοι ήχοι από τη Γερμανία και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από τη διεξαγωγή των συνομιλιών.

Πρόσθεσε πως τώρα περιμένει η Αθήνα να οριστικοποιήσει τους σχεδιασμούς και τις περικοπές δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών, την 24η Μαΐου.
«Θα ήθελα στο επόμενο Eurogroup να έχουμε μια πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα», υπογράμμισε ο Ολλανδός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, την οποία παραχώρησε στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Σημείωσε ότι θέλει να δει οριστικές, λεπτομερείς προτάσεις για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών, «οριστικοποιημένες», στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.