«Υπάρχει απόρρητο σχέδιο σε περίπτωση χρεοκοπίας»

«Υπάρχει απόρρητο σχέδιο σε περίπτωση χρεοκοπίας»

Εθνική καταστροφή η ρήξη με τους εταίρους αναφέρει ο Γιάννης Πανούσης, αλλά «δεν θα πάμε στα βράχια»

Υπάρχει απόρρητο σχέδιο προστασίας για τις τράπεζες, τα ΑΤΜ, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις πρεσβείες σε περίπτωση χρεοκοπίας, αποκαλύπτει ο Γιάννης Πανούσης σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα. Όπως λέει όμως «το απόρρητο σχέδιο θα εφαρμοστεί αν χρειαστεί αλλά δεν πάμε στα βράχια, γίνεται διαπραγμάτευση».

Παράλληλα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτηρίζει ως «εθνική καταστροφή» μια ενδεχόμενη ρήξη με τους εταίρους και τονίζει ότι «πρέπει να πάμε σε συμφωνία ακόμη και αν αυτή είναι επώδυνη».

Τονίζει ότι μια «χρεοκοπία θα γυρίσει τη χώρα στη δεκαετία του ‘50». Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τα όσα εκφράζουν άλλα στελέχη της κυβέρνησης, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα ο κ. Πανούσης υποστηρίζει ότι «οι ιστορίες περί Κίνας και Ρωσίας είναι αστείες».

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, αποκαλύπτει ωστόσο ότι η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο έχουν ήδη έτοιμο σχέδιο για το πώς θα διαχειριστούν την κρίση που θα φέρει μια χρεοκοπία ή ένα όριο στις αναλήψεις. Το σχέδιο προβλέπει φρούρηση και ασφάλεια των τραπεζών και σημαντικών εγκαταστάσεων και δημοσίων υπηρεσιών! Τονίζει πάντως ότι δεν νομίζει «ότι θα χρειαστεί τίποτα. Αλλά προφανώς υπάρχει (το σχέδιο)».

«Έχουμε τα δίκια μας, τα καταθέτουμε σε αρχηγούς κρατών και ευρωπαϊκούς λαούς. Είμαστε στο σημείο μιας δύσκολης καμπής που δεν μπορεί να περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε το γεγονός ότι όταν πέσει αυτή η υπογραφή στην δική μας πρόταση, έτσι ώστε να μην είναι μνημόνιο αλλά η πρόταση της Ελλάδας, πώς θα βγούμε;» αναφέρει.

«Δεν μπορείς να κάνεις παιχνίδια κόντρας σε αυτή την Ένωση» λέει ο κ. Πανούσης. «Θες να βγεις; Βγες. Να μου πεις πού πας. Πού θα πας μόνος σου; Όταν βγεις νομίζεις ότι βγαίνεις μόνον από το ευρώ; Δεν βγαίνεις και από όλα τα ταμεία για τους πρόσφυγες;» προσθέτει.

«Δεν μπορείς να παίζεις με έναν ολόκληρο λαό για να περάσεις τα ιδεολογήματα σου… Και κάποιοι παίζουν με ιδεολογήματα» λέει χαρακτηριστικά.