«Υπάρχει χρόνος ως το Eurogroup» το μήνυμα από τις Βρυξέλλες

«Υπάρχει χρόνος ως το Eurogroup» το μήνυμα από τις Βρυξέλλες

«Θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα» εάν δεν ολοκληρωθεί ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας η αξιολόγηση της Τρόικας, διαμηνύει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αν, όμως, ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει σε Ευρωπαίο αξιωματούχο ο οποίος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος, παροτρύνει από τις Βρυξέλλες την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της οικονομίας.

«Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια (όχι μόνο από το Γερμανικό).

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σημείωσε ο αξιωματούχος.

Τέλος, ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδος θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες. Αυτό θα ήταν αναγκαίο, όπως είπε, και για τεχνικούς λόγους, λόγω διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών.

Βενιζέλος: «Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ασφαλές νέο καθεστώς την 1η Ιανουαρίου»
«Στις 31 Δεκεμβρίου τελειώνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και 1η Ιανουαρίου η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ασφαλές νέο καθεστώς, χωρίς μνημόνιο, χωρίς τρόικα, αλλά με θώρακα και με λεφτά στην άκρη αν χρειαστούν», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

«Πρέπει, λοιπόν, να κλείσει αυτή η διαπραγμάτευση μέχρι το επόμενο Eurogroup, μέχρις ότου παρουσιαστούν ανάγκες, σε κάθε περίπτωση πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ακόμη ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «η αλήθεια είναι ότι πρέπει 1 Ιανουαρίου να έχουμε μια ασφαλή καθαρή κατάσταση».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι διεξάγεται μια διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους εταίρους σκληρή, ουσιαστική και δύσκολη, σε δύο επίπεδα ταυτόχρονα: την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τη νέα φάση, η οποία, όπως είπε, είναι προβλεπόμενη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, δεν είναι ένα μνημόνιο για την Ελλάδα, είναι μια γραμμή πιστωτική που θα τη χρησιμοποιήσει η Ελλάδα αν θα έχει πρόβλημα με τις αγορές, και πως αυτές οι γραμμές υπάρχουν και από την ΕΚΤ και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για όλες τις χώρες.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στον κατάλογο θεμάτων που αφορούν τη διαπραγμάτευση και τα οποία είναι ίδια και για την ολοκλήρωση του τρέχοντος τελευταίου προγράμματος και για το νέο καθεστώς στο οποίο θα μπει η χώρα. Ειδικότερα, είπε ότι δεν χρειάζονται δημοσιονομικά μέτρα και δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό.

Υπάρχουν όμως, σημείωσε, διαρθρωτικές αλλαγές «και η χώρα χρειάζεται κι άλλες διαρθρωτικές αλλαγές», προσθέτοντας ότι οι πολίτες θέλουν αγορά ανοικτή, κανονικό κράτος, φιλοεπενδυτικό περιβάλλον.

Είπε ακόμη ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε προχειρότητες στο ασφαλιστικό όταν δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου και δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα». «Δεν μπορεί να ζητάς αυτή τη στιγμή να γίνουν κινήσεις που δεν έχουν αποδεδειγμένη χρησιμότητα», τόνισε και είπε ότι με τις 100 δόσεις ο κόσμος θα έρθει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του. Επιπλέον, τόνισε ότι «δεν μπορεί να δημιουργείς θέματα εκ του μη όντως σε μια κοινωνία πολύ ώριμη και υπεύθυνη», για να υπογραμμίσει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα απεργιών και ανταπεργιών και πως ούτε επιχειρήσεις, που αντέχουν και δεν καταρρέουν μέσα από τη χρεοκοπία και την πτώχευση, θέλουν ομαδικές απολύσεις.

Επιπλέον, ανέφερε πως δεν θέλει να κρύψει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα σε σχέση με το ρόλο του ΔΝΤ, για να προσθέσει ωστόσο ότι αναμφίβολα η σχέση με το ΔΝΤ είναι πια διαφορετικού τύπου, γιατί το κριτήριο μας είναι τα επιτόκια και ότι «θέλουμε να υπάρχει μια σχέση του ΔΝΤ με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που είναι θεσμική, όπως προβλέπει ο ΕΜΣ.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους, είπε ότι είναι εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο και πως εκτός από τον κ. Ρέγκλινγκ το λέει τώρα και ο κ. Ντράγκι και πως η ελληνική πλευρά θέλει να ολοκληρωθεί η ειδική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους του 2012, κάτι που, όπως επισήμανε, προβλέπεται ρητά από τις αποφάσεις του Eurogroup και συνιστά εφαρμογή παλιών ειλημμένων αποφάσεων.