Υπάρχει τρόπος να ζήσουμε ακόμη περισσότερο;

Υπάρχει τρόπος να ζήσουμε ακόμη περισσότερο;
Closeup of a doctor checking an old man's pulse , focus on hands

Τα «μεγάλα δεδομένα» θα βοηθήσουν να σπάσουμε τον κώδικα της γήρανσης.

της Μπεθ Κόουιτ

Δύο από τους κορυφαίους επιστήμονες στην αιχμή της ιατρικής επανάστασης πιστεύουν ότι ο αριθμός ετών του προσδόκιμου ζωής θα μπορούσε να γίνει τριψήφιος.

Ο Ντέιβιντ Άγκους, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια είπε στο Fortune Global Forum ότι πιστεύει πως με την τρέχουσα τεχνολογία, οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ζουν σε τακτική βάση μέχρι την ένατη ή δέκατη δεκαετία της ζωής τους.

Ο Κρεγκ Βέντερ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Human Longevity Inc, είπε ότι μπορεί να μην υπάρχει υποθετικό όριο στο πόσο μπορούμε να ζήσουμε, αλλά «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε την επιπλέον διάρκεια ζωής στον πλανήτη».

Τα μεγάλα επιτεύγματα της ιατρικής και της τεχνολογίας, όπως τα «μεγάλα δεδομένα» (big data), καθιστούν αυτά τα σενάρια γύρω από τη γήρανση πιθανά.

Ο Βέντερ εξήγησε ότι όταν αποκωδικοποίησε το ανθρώπινο γονιδίωμα πριν από 15 χρόνια, δεν υπήρχε τίποτα για να το συγκρίνει. Για παράδειγμα, πλέον ξέρουμε ότι διαφέρουμε κατά περίπου 3% από τα 6,4 δισεκατομμύρια γράμματα DNA που λαμβάνουμε από τους γονείς μας.

Για να βοηθήσουν να σπάσουν τον κώδικα μεγάλων δεδομένων στην ιατρική, ο Βέντερ είπε ότι ο ίδιος και η ομάδα του προσέλαβαν τον μηχανολόγο που σχεδίασε το Google Translate. «Χρησιμοποιούμε εκμάθηση μηχανής για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε όλα αυτά τα δεδομένα» εξήγησε. Είπε ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας μιας φωτογραφίας του άλλου απευθείας από τον γενετικό του κώδικα.

Θα αυξήσουν όλες αυτές οι εξελίξεις το προσδόκιμο ζωής; Το θέμα είναι κάπως πολύπλοκο.

«Μαθαίνουμε νέες διαστάσεις κάθε έξι μήνες» είπε ο Άγκους. «Αυτές οι διαστάσεις μας κάνουν πιο πολύπλοκους». Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να κατανοήσουμε εντελώς την πάθηση, προσέθεσε, αλλά ούτε και πρέπει να την κατανοήσουμε για να την ελέγξουμε.

Πηγή: fortune.com