«Υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις της κυβέρνησης» το μήνυμα Σαμαρά

«Υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις της κυβέρνησης» το μήνυμα Σαμαρά

Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα ήταν «μήνυμα καταστροφής» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ελληνική οικονομία σε σημείο καμπής» ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό αναφερόμενος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την Τρόικα, προειδοποιώντας ότι υπάρχει όριο στις υποχωρήσεις της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι επιθυμεί να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης εμποδίζοντας με εκβιασμούς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Τώρα που διαπραγματευόμαστε έχουν τεθεί όροι για αύξηση φόρων και μείωση εισοδημάτων. Τις απορρίψαμε. Οι εταίροι προβλέπουν δημοσιονομικό κενό, που δεν επαληθεύεται. Το 2013 και 2014 μας ζητούσαν νέα περιοριστικά μέτρα που αρνηθήκαμε να πάρουμε. Αν είχαμε πάρει τα μέτρα που μας ζητούσαν δεν θα βρισκόμασταν σήμερα στο στάδιο της ανάπτυξης. Μας ζητούν περιοριστικά μέτρα που θα αναχαιτίσουν την ανάπτυξη. Τώρα η πίεση είναι μεγαλύτερη γιατί είναι η τελευταία αξιολόγηση. Ξεκαθαρίσαμε ότι αυτά δεν πρέπει και δεν μπορούν να γίνουν, αλλά αν πέσουμε έξω στα μέσα τις χρονιάς θα πάρουμε διορθωτικά μέτρα. Άλλες απαιτήσεις τις δεχθήκαμε γιατί τις αντέχει η οικονομία και άλλες γιατί είναι λογικές, αλλά η μείωση των δόσεων ή η μείωση των συντάξεων θα ήταν μήνυμα καταστροφής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τόσο στην δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα έκανε πολλά. Δεν δέχομαι να μου λένε ότι δεν έχουν γίνει πολλά, κανείς δεν δικαιούται να υποβαθμίζει τις προσπάθειες ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό. Αυτό που θα κρίνει όμως την έκβαση της εθνικής προσπάθειας είναι η πολιτική σταθερότητα. Αυτή την σταθερότητα κανείς δεν δικαιούται στο εσωτερικό να την υπονομεύσει αλλά ούτε και στο εξωτερικό δικαιούται κανείς να την επικαλείται. Παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις δεν θα δεχθώ. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να φέρεται όπως μας φέρονταν πριν από δύο και τέσσερα χρόνια. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, τα δημοσιονομικά έχουν εξυγιανθεί, οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει, η ανάκαμψη έχει επιτευχθεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ απευθυνόμενος προς την τρόικα είπε ότι «είμαστε έτοιμοι για συμφωνία».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: «Κάποιοι στην αντιπολίτευση δείχνουν άγχος και αγωνία γιατί καταλαβαίνουν ότι αν η Ελλάδα περάσει στην επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχει γι αυτούς λόγος ύπαρξης. Γι αυτό και μετατρέπουν την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε εκβιασμό. Εκβιάζουν τους βουλευτές και υπονομεύουν την συνταγματική τάξη και τους θεσμούς. Φοβίζουν τους πάντες. Λένε ότι θα φορολογήσουν τον πλούτο αλλά δεν μας λένε ποιούς εννοούν πλούσιους. Από που θα δανειστούν; από ποιές αγορές; από τους δανειστές μας αυτούς που απορρίπτουν; Έχουν αλλοπρόσαλλες θέσεις δεν ξέρουν τι θέλουν και που θέλουν να πάνε. Δεν πρόκειται να ανεχθώ και να επιτρέψω της αποσταθεροποίηση της χώρας. Υπέρτατη αρχή σε ώρες κρίσης δεν είναι το κόμμα αλλά η υπευθυνότητα απέναντι στον λαό. Είναι πρωτοφανές η αξιωματική αντιπολίτευση να αυξάνει την πολιτική αστάθεια».

Αναφερόμενος στον θόρυβο γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το «χορό» με φήμες για εξαγορά βουλευτών και συνέχισε με καταγγελίες για αποστασία. Είπε ακόμη: «Θέλουν να κάνουν τους βουλευτές νεροκουβαλητές στον μύλο της πολιτικής ανωμαλίας. Η παρούσα βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο και θα βάλει τέλος στα σενάρια πολιτικής ανωμαλίας. Η πολιτική αβεβαιότητα είναι το μεγάλο πρόβλημα και ο ΣΥΡΙΖΑ την προκαλεί με αυτά που λέει και με αυτά που κάνει.

Τα επιτεύγματα ήταν αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που έκανε η κυβέρνηση, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι τα θετικά που πέτυχε η χώρα κάποιοι τα πολεμούν και θέλουν να κατρακυλήσουμε ξανά.

«Τρεις ήταν οι προτεραιότητες μου από την στιγμή που ανέλαβα», είπε ο κ. Σαμαράς:

– Πρώτον να αναχαιτιστεί η άνοδος της ανεργίας και η ύφεση. Αυτό ήδη έχει αρχίσει και συμβαίνει. Αυτό όμως σημαίνει ότι κάνουμε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και προσελκύουμε επενδύσεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις παρά τα εμπόδια προχωρούν. Μόλις προχθές άνοιξαν οι προσφορές για την ιδιωτικοποίηση των 14 αεροδρομίων της χώρας που θα φέρουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Ήδη το 95% των φορολογικών δηλώσεων γίνονται ηλεκτρονικά. Αλλάξαμε τα πάντα στην αγορά εργασίας, δεν μας ενδιαφέρει μόνο ο κατώτατος μισθός αλλά το σύνολο των μισθών. Η απασχόληση δεν αποφασίζεται με διατάγματα αλλά από τις επενδύσεις. Δεν είναι ανάπτυξη να διώχνεις τους επιχειρηματίες.

– Δεύτερο να μειώσουμε το χρέος και να αποκαταστήσουμε την βιωσιμότητά του. Στο θέμα του χρέους έγινε κάτι χωρίς προηγούμενο. Κουρέψαμε 105 δισ. χρέους, περισσότερο ποσοστό από όσο έχει καταφέρει οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Ακόμη περιορίσαμε το κόστος δανεισμού. Το 2009 πληρώναμε 13,5 δισ. ευρώ σε τόκους, σήμερα πληρώνουμε μόλις 5,5 δισ. σε τόκους και αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Τον Απρίλιο που μας πέρασε βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα και οι αγορές υποδέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα γιατί θεωρούσαν βιώσιμο το χρέος. Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Τα spreads ανέβηκαν πολύ τους τελευταίους μήνες. Γιατί συνέβη αυτό; Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης επικαλούνται την ίδια αιτία, την πολιτική αβεβαιότητα. Όλοι μιλάνε για μεγάλες επιτυχίες αλλά όλοι αναρωτιούνται αν θα συνεχίσει η Ελλάδα τον δρόμο της ή θα γυρίσει στα ελλείμματα. Όλοι αγωνιούν αν θα εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν δεν το καταφέρουμε θα οδηγηθούμε σε εκλογές και αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες εκτροχιασμού της χώρας. Αν εκλέξουμε Πρόεδρο και απομακρυνθεί ο κίνδυνος εκτροχιασμού θα αυξηθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Είναι όμως βιώσιμο το χρέος; Η απάντηση έρχεται από τις αγορές: ναι το χρέος είναι βιώσιμο. Όταν όμως κάποιοι επιμένουν ότι δεν είναι βιώσιμο στέλνουν μήνυμα στις αγορές να μην δανείζουν την Ελλάδα. Αν όμως δεν σε δανείζουν οι αγορές αυτό θα οδηγήσει ξανά στα μνημόνια. Αυτό θέλουν κάποιοι γιατί πολιτικά δεν υπάρχουν χωρίς μνημόνια. Η κυβέρνηση επιθυμεί ακριβώς το αντίθετο, να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να περάσουμε στην επόμενη ημέρα.

Εφόσον ξεπεράσουμε την πολιτική αβεβαιότητα μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές και όχι από τους δανειστές μας πολύ περισσότερο αν μας δώσουν και την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Ασφαλώς η Ελλάδα θα τηρεί τους στόχους της, κανείς δεν θέλει να επιστρέψει η χώρα στα ελλείμματα και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

Θέλουμε μία νέα συμφωνία που θα μας επιτρέψει να προγραμματίσουμε μελλοντικά την μείωση των φορολογικών συντελεστών

Η σταδιακή μείωση των φόρων είναι η τρίτη μου προτεραιότητα χωρίς να διακινδυνεύσουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Αυτό είναι δυνατόν σε συνθήκες ανάπτυξης που ήδη άρχισε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς έκανε σύντομη αναδρομή λέγοντας:

«Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βρέθηκε σε δοκιμασία, όλες οι σταθερές του εθνικού μας βίου κλονίστηκαν, η θέση μας στο ευρώ η ευημερία μας, οι προοπτικές της χώρας. Φυσικά δεν φθάσαμε τυχαία σε αυτό το σημείο. Είχαμε μάθει να ζούμε με δανεικά και κάποιοι νόμιζαν ότι θα μπορούσαμε να ζούμε για πάντα με δανεικά και κάποιοι ακόμη νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στο ίδιο σημείο αλλά κάνουν λάθος.

Σήμερα αλλάζουμε εκείνα που μας οδήγησαν στην κρίση και αντιδρούν εκείνοι που δεν θέλουν την στροφή της Ελλάδας στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη. Η κοινωνία όμως ανακάλυψε με οδυνηρό τρόπο ότι χωρίς ανταγωνιστικότητα δεν υπάρχει ανάπτυξη, ευημερία και εν τέλει εθνική αξιοπρέπεια. Εκείνοι που αγωνίζονται με νύχια και δόντια να κρατηθούμε στο χθες το μόνο που μπορούν να πουν είναι για την μιζέρια της κρίσης, για την άνοδο της ανεργίας και την μείωση του ΑΕΠ. Μέχρι εκεί πηγαίνει η ανάλυσή τους απλώς περιγράφουν αυτά που ξέρουμε αλλά δεν μας λένε τίποτε για το πως θα βγούμε από αυτήν. Δεν λένε τίποτε και δεν αναγνωρίζουν όλα αυτά που πετύχαμε και μας οδηγούν στην έξοδο από την κρίση. Παραλείπουν να πουν ότι ήδη μπήκαμε στην ανάκαμψη ότι την επόμενη χρονιά θα έχουμε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Ξεχνάνε ότι από τα μέσα της φετινής χρονιάς η ανεργία μειώθηκε στο 25% και συνεχίζει να πέφτει. Λένε ότι το χρέος εκτοξεύτηκε στο 176% του ΑΕΠ αλλά ξεχνούν ότι σαν απόλυτο μέγεθος υποχωρεί για δεύτερη συνεχή χρονιά και ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πέσει μόλις αυξηθεί το Προϊόν. Ξεχνούν ότι η χώρα ζει με πρωτογενή πλεονάσματα. Για δεύτερη χρονιά υπερβαίνουμε τον στόχο και του χρόνου θα πετύχουμε 3% καλύπτοντας ακόμη και τις πληρωμές σε τόκους και θα πετύχουμε δημοσιονομική ισορροπία. Ξεχνούν ότι η Ελλάδα πέτυχε να μηδενίσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».