Υπάρχει πιθανότητα ο Πούτιν να προσπαθήσει να καταρρίψει τους δορυφόρους Starlink;

Υπάρχει πιθανότητα ο Πούτιν να προσπαθήσει να καταρρίψει τους δορυφόρους Starlink;
epa08177544 A handout photo made available by SpaceX shows the Falcon 9 rocket lifting off with a cargo of 60 Starlink satellites, from the space Launch Complex 40 at the Cape Canaveral Air Force Station in Cape Canaveral, Florida, USA, 29 January 2020. EPA/SPACEX / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Έλον Μασκ συνεχίζει να δίνει ίντερνετ στην Ουκρανία. Μπορεί να μεταφερθεί όμως αυτό ο πόλεμος στο διάστημα;

Του Christiaan Hetzner

Το διάστημα έχει γίνει το τελευταίο θέατρο πολέμου στην εκστρατεία της Ρωσίας για την υποταγή της Ουκρανίας, με τον διαστημικό πάροχο διαδικτύου Starlink του Έλον Μασκ να θεωρείται πλέον νόμιμος στρατιωτικός στόχος στα μάτια της Μόσχας.

Το Starlink συνεχίζει να αποτελεί ζωτικό στοιχείο στις προσπάθειες της Ουκρανίας να αποκρούσει τις δυνάμεις εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς το δίκτυο δορυφόρων του που αιωρείται σε χαμηλή γήινη τροχιά (low earth orbit LEO) έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί αδιαπέραστο από ηλεκτρομαγνητικές επιθέσεις – εντυπωσιάζοντας ακόμη και τα ανώτατα κλιμάκια του Πενταγώνου.

Τώρα η ρωσική κυβέρνηση προειδοποίησε έμμεσα τον Μασκ ότι θα καταρρίψει τους δορυφόρους του, οι οποίοι κατά τη Μόσχα αντιπροσωπεύουν μια «εξαιρετικά επικίνδυνη τάση» προς μια «πλήρη κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα».

Ο Konstantin Vorontsov, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη, προέτρεψε τους συναδέλφους του να καταδικάσουν την υιοθέτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες εμπορικών υπηρεσιών για τους δικούς τους στρατιωτικούς σκοπούς.

«Οι ημι-πολιτικές υποδομές μπορεί να αποτελέσουν νόμιμο στόχο για αντίποινα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης την Τετάρτη, καλώντας την Αμερική να επιστρέψει στις υπάρχουσες διεθνείς νομικές συμφωνίες και κανόνες που διέπουν το διάστημα, όπως η συνθήκη του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1967.

Η Ρωσία έχει καταφέρει να υπολογίζει μόνο σε μια χούφτα κράτη-παρίες, όπως η Λευκορωσία και η Βόρεια Κορέα, για υποστήριξη στον ΟΗΕ. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός αναπτυσσόμενων οικονομιών και ανένταχτων κυβερνήσεων -συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής- απείχαν από τις ψηφοφορίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδίκασαν την παράνομη προσάρτηση του ουκρανικού εδάφους.

Η Ουάσινγκτον αντεπιτέθηκε την Πέμπτη, δεσμευόμενη να λάβει αναλογικά μέτρα για τυχόν επιθέσεις σε αμερικανική περιουσία.

«Θα ήθελα απλώς να πω ότι οποιαδήποτε επίθεση σε αμερικανικές υποδομές θα αντιμετωπιστεί με απάντηση κατάλληλη για την απειλή που τίθεται για τις υποδομές μας», δήλωσε την Πέμπτη ο John Kirby, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απειλή χρεοκοπίας

Αν και η Ρωσία δεν ξεχώρισε συγκεκριμένα τον Μασκ ή την Starlink ονομαστικά, είναι οι πιο προφανείς στόχοι. Ο Μασκ δήλωσε ότι οι δορυφόροι του έχουν ήδη γίνει στόχος επιθέσεων κυβερνοπολέμου. Υπήρξαν επίσης εικασίες αυτόν τον μήνα ότι οι ακτίνες λέιζερ “Peresvet” που εκτοξεύτηκαν από το Μπέλγκοροντ της Ρωσίας προσπάθησαν να τυφλώσουν το Starlink.

Εάν η Ρωσία κάνει πράξη τις απειλές της και καταρρίψει πράγματι κάποιους από τους δορυφόρους του, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει πολύ ακριβά στον Μασκ. Κάθε εκτόξευση του Falcon 9, για την οποία η SpaceX του Μασκ χρεώνει τιμή 67 εκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί να αναπτύξει μόνο περίπου 50 δορυφόρους Starlink. Η SpaceX έχει εκτοξεύσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 3.000 δορυφόρους Starlink.

Αν και η ίδια η SpaceX δεν δημοσιοποιεί οικονομικά αποτελέσματα, ο Μασκ δήλωσε στις 14 Οκτωβρίου ότι το Starlink -που επί του παρόντος αποτελεί τη βασική δραστηριότητά του που παράγει έσοδα- εξακολουθεί να χάνει χρήματα: «Είναι τρελά δύσκολο για ένα σύνολο δορυφόρων επικοινωνίας χαμηλής τροχιάς να αποφύγει τη χρεοκοπία».

Την επόμενη ημέρα απέσυρε την απειλή να διακόψει την οικονομική υποστήριξη για την υπηρεσία Starlink στην Ουκρανία, αφότου ισχυρίστηκε ότι κόστισε στην εταιρεία του 80 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής.

Οι προειδοποιήσεις της Ρωσίας μπορεί να εξηγήσουν γιατί ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, με έναν μάλλον αδέξιο τρόπο, προσπάθησε πρόσφατα να αναγκάσει την Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ήμουν ξύπνιος όλη νύχτα προσπαθώντας να σκεφτώ κάθε πιθανό τρόπο για να αποκλιμακώσουμε αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε στις αρχές του μήνα.