Υπάρχει «χώρος» για επενδύσεις στη Ρωσία; Τα σενάρια επιστροφής των πολυεθνικών

Υπάρχει «χώρος» για επενδύσεις στη Ρωσία; Τα σενάρια επιστροφής των πολυεθνικών
Side view of hand using keyboard on desktop with map of Russia and creative crash recession chart with arrow. Business and financial crisis concept. Double exposure Photo: Shutterstock
Το Bloomberg, επικαλούμενο δικηγόρους, τραπεζίτες και αναλυτές, αναφέρει ότι ήδη κάποιες εταιρείες «μελετούν σενάρια επιστροφής»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει ένα νέο νομικό πλαίσιο για τις εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στη Ρωσία, σηματοδοτώντας προετοιμασία για μια ενδεχόμενη άρση των κυρώσεων και επιστροφή των ξένων επενδύσεων.

Το Bloomberg, επικαλούμενο δικηγόρους, τραπεζίτες και αναλυτές, αναφέρει ότι ήδη κάποιες εταιρείες «μελετούν σενάρια επιστροφής». «Όλοι πραγματοποιούν μελέτες», δήλωσε ο Κρις Γουίφερ της Macro Advisory, υπογραμμίζοντας ότι σοβαρές κινήσεις θα γίνουν μόνο με την επίτευξη μόνιμης ειρήνης.

Το νέο πλαίσιο

Η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει:

  • Υποχρέωση για μεταφορά μέρους της παραγωγής στη Ρωσία.
  • Συμφωνίες μεταφοράς τεχνολογίας.
  • Δυνατότητα λόγου των ρωσικών επιχειρήσεων στην επιστροφή εταιρειών σε κρίσιμους τομείς.

Ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως οι δυτικές επιχειρήσεις που αποχώρησαν δεν θα ανακτήσουν εύκολα ή φθηνά τα περιουσιακά τους στοιχεία, δημιουργώντας αμφιβολίες για τις ρήτρες επαναγοράς που είχαν υπογραφεί κατά την αποχώρησή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πρώτες κινήσεις

Η LG Electronics έκανε δοκιμαστική επανεκκίνηση του εργοστασίου της.

Η Ariston Holding επανέλαβε την παραγωγή μετά από επιστροφή ελέγχου στη μονάδα της.

Άλλες περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκες. Η McDonald’s βλέπει τη ρωσική διάδοχο εταιρεία της, Vkusno i Tochka, να διπλασιάζει τα έσοδα σε σχέση με την προπολεμική περίοδο, χωρίς ωστόσο να σχολιάζει για ενδεχόμενη επιστροφή.

Εταιρείες όπως η Hyundai πούλησαν τις δραστηριότητές τους έναντι συμβολικού τιμήματος (111 δολάρια).

Προβληματισμοί και εμπόδια

Η διπλωματική πρόοδος παραμένει περιορισμένη, παρά τη μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ σε συμφωνίες κατάπαυσης πυρός. Οι επιθέσεις συνεχίζονται και η ΕΕ δεν έχει συνομιλήσει με την κυβέρνηση Τραμπ για πιθανή χαλάρωση των κυρώσεων.

Τα εμπόδια για επιστροφή είναι πολλά:

  • Χαμηλές αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων κατά την αποχώρηση.
  • Κρατικοποίηση περιουσιακών στοιχείων (π.χ. Danone).
  • Ανάγκη αποζημιώσεων σε περίπτωση επιστροφής (π.χ. Renault/AvtoVAZ).

Οι τομείς με προοπτικές

Παρά τις δυσκολίες, με πληθυσμό 146 εκατομμυρίων, η ρωσική αγορά παραμένει ελκυστική, ιδιαίτερα για τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθά. Η PepsiCo, παρότι περιόρισε τις πωλήσεις αναψυκτικών, εξακολουθεί να έχει ισχυρή θέση σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στον τραπεζικό τομέα, η Raiffeisen Bank συνεχίζει να αναζητά λύση για την αποχώρησή της, αντιμετωπίζοντας πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΚΤ.

Η αυτοκινητοβιομηχανία

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Ρωσία ανέκαμψαν πλήρως το 2023, με 1,6 εκατομμύρια πωλήσεις, πίσω μόνο από τη Γαλλία στην Ευρώπη. Οι κινεζικές μάρκες κυριαρχούν, ενώ η επιστροφή πολυεθνικών όπως Mercedes, Nissan, Hyundai και Renault, που είχαν ρήτρες επαναγοράς, παραμένει αβέβαιη λόγω των απαιτήσεων αποζημίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: