Υπεγράφη η συμφωνία εξαγοράς της Makro Cash & Carry από τη Σκλαβενίτης

Υπεγράφη η συμφωνία εξαγοράς της Makro Cash & Carry από τη Σκλαβενίτης

Στα 65 εκατ. ευρώ το ύψος της συμφωνίας με το οποίο η αλυσίδα σούπερ μάρκετ εισάγεται στο χονδρικό εμπόριο.

Υπεγράφη η συμφωνία πώλησης του συνόλου των μετοχών της MAKRO Cash & Carry, μέλους του γερμανικού METRO GROUP, στην Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Σκλαβενίτης, η αξία επιχείρησης (enterprise value) της συναλλαγής ανέρχεται σε 65 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντική νέα επένδυση της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ που σηματοδοτεί την είσοδό της στην αγορά της χονδρικής, ενώ παράλληλα επεκτείνει για πρώτη φορά τη δραστηριότητά της εκτός Αττικής.

Σημειώνεται ότι η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, με κύκλο εργασιών σήμερα 1,2 δισ. ευρώ περίπου και 8.500 εργαζομένους, έχει παρουσία 110 καταστημάτων λιανικής στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Με την εξαγορά της MAKRO θα λειτουργεί, μέσω του νέου δικτύου Cash & Carry, σε 9 επιπλέον σημεία, εκ των οποίων τα 7 σε μεγάλες πόλεις εκτός Αττικής.

Ο κύκλος εργασιών της MAKRO κατά το τελευταίο έτος ανήλθε σε 300 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ η εταιρεία απασχολεί 1.000 εργαζομένους.

«Μετά την απόφαση της METRO AG να αποσυρθεί από την ελληνική αγορά, είδαμε την ευκαιρία επέκτασης των δραστηριοτήτων μας σε μια αγορά που μας ενδιέφερε. Κινητήρια δύναμη και στη νέα μας προσπάθεια αποτελούν οι διαρκείς προσπάθειες των εργαζομένων μας για την ικανοποίηση των πελατών μας και οι άριστες σχέσεις μας με τους προμηθευτές μας. Με την προσθήκη της MAKRO στον Όμιλό μας εκτιμούμε ότι δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την επιχείρησή μας», δήλωσε ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, Διευθύνων Σύμβουλος.

Την ίδια ώρα ο Olaf Koch, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της METRO AG δήλωσε: «Στην εταιρεία ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ βρήκαμε τον τέλειο συνεργάτη για το Cash & Carry στην Ελλάδα. Η εταιρεία κατέχει μία πολύ καλή θέση στην ελληνική αγορά και μπορεί να επιτύχει οικονομίες κλίμακας και συνέργειες με τη MAKRO, κάτι που εμείς δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε μόνοι μας. Ταυτόχρονα, με τη συμφωνία αυτή συνεχίζουμε την επενδυτική μας πολιτική που εστιάζει σε χώρες όπου διαθέτουμε το κρίσιμο μέγεθος και αντίστοιχα μερίδια αγοράς, ώστε να έχουμε προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.  Στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε από μόνοι μας αυτό το πλάνο τα επόμενα χρόνια. Με την ένταξη στον Όμιλο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, θα ανοίξουν νέες προοπτικές για τη MAKRO και είμαστε πεπεισμένοι ότι η εταιρεία μας και όλοι οι Εργαζόμενοί της θα μείνουν σε πολύ καλά χέρια».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Ι.&Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. για τη συναλλαγή ήταν η PricewaterhouseCoopers, ενώ η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Λίγα λόγια για την Σκλαβενίτης
Εδώ και 60 χρόνια, από το έτος ίδρυσής της το 1954, η αμιγώς ελληνική αλυσίδα Supermarket, Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. διαγράφει μία ιδιαίτερα επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία στην εγχώρια αγορά.

Οι Ιδρυτές της, Γιάννης Σκλαβενίτης, Σπύρος Σκλαβενίτης και Μιλτιάδης Παπαδόπουλος, ανέπτυξαν την Εταιρεία, βασισμένοι σε μία αυστηρά Πελατοκεντρική πολιτική που στηριζόταν σε τρεις άξονες: «Προϊόντα αρίστης ποιότητας, φιλική εξυπηρέτηση και τιμές “τόσο φθηνά όσο πουθενά”». Επίσης, έθεσαν τις θεμελιώδεις Αρχές της Εταιρείας, οι οποίες αφορούν στην Ευθύνη και στο Σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύεται προς τους Πελάτες, τους Εργαζομένους, τους Προμηθευτές και γενικότερα, την Κοινωνία.

Όταν το 2006, η οικογένειά του Σπύρου Σκλαβενίτη εξαγόρασε τα μερίδια των συνεταίρων του, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, Πρόεδρος εξελέγη η κα Μαρία Σκλαβενίτου, Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Στέλιος Σκλαβενίτης. Από τότε η Εταιρεία ισχυροποίησε τις θεμελιώδεις Αξίες και Αρχές που είχαν θέσει οι Ιδρυτές της και υλοποίησε ένα δυναμικό επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο την έχει εδραιώσει ως την κορυφαία αλυσίδα Supermarket  στην αγορά της Αττικής.

H διάθεση άριστων προϊόντων στις καλύτερες τιμές, σε συνδυασμό με την ανθρωποκεντρική πολιτική που ακολουθεί, έχει κατατάξει την Εταιρεία ψηλά στη συνείδηση και την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνες της Nielsen, η αλυσίδα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ απολαμβάνει τον υψηλότερο δείκτη πιστότητας στην αγορά της Αττικής, όπου και δραστηριοποιείται.

Από το 2006 έως σήμερα, η Εταιρεία έχει υλοποιήσει ένα δυναμικό επενδυτικό πλάνο ύψους 161 εκατ. €, για να επιτύχει την επέκταση του δικτύου της, μέσα από το άνοιγμα νέων καταστημάτων ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ και την υλοποίηση εξαγορών, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του πάγιου εξοπλισμού της.

Η δυναμική ανάπτυξη της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ καταδεικνύεται από τον ρυθμό αύξησης του αριθμού των καταστημάτων της, που ανήλθε, στη διάρκεια των τελευταίων 8 ετών, στο 189%, αλλά και από τον ρυθμό αύξησης των Εργαζομένων, ο οποίος άγγιξε, κατά την ίδια περίοδο, το 41,5%.