Υπεγράφη το δάνειο 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την Ελλάδα

Υπεγράφη το δάνειο 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την Ελλάδα
Euro coins are seen in front of a displayed Greece flag in this photo illustration taken in Zenica, Bosnia and Herzegovina, June 29, 2015. REUTERS/Dado Ruvic - RTX1I7W4

Τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη της Ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.

Σύμβαση για τη χορήγηση δανείου 1 δισ. ευρώ στη χώρα μας, υπεγράφη σήμερα, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, και γνωστοποιείται ότι τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη του σκέλους της εθνικής συμμετοχής των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος των πόρων (300 εκατ. ευρώ – μερίδιο διπλάσιο εκείνου που συνηθίζεται να προκαταβάλλεται) θα εκταμιευτεί άμεσα, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των προγραμμάτων των διαρθρωτικών ταμείων.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε προχθές στον απολογισμό του έργου του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης «η γενική γραμματεία ΕΣΠΑ βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη νέων δανειακών συμφωνιών που θα βοηθήσουν πολύ άμεσα στην ενίσχυση της ρευστότητας των προγραμμάτων των διαρθρωτικών ταμείων για πλήρη αποκατάσταση των πληρωμών στο αμέσως επόμενο διάστημα».