Υπεγράφη το διάταγμα Μπάιντεν για τα cryptos – Οι βασικοί άξονες

Υπεγράφη το διάταγμα Μπάιντεν για τα cryptos – Οι βασικοί άξονες
epa09777358 US President Joe Biden provides an update on the situation in Russia and Ukraine, from the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 22 February 2022. EPA/Chris Kleponis / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης επικεντρώνεται στην προστασία των καταναλωτών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Υπεγράφη, τελικά, την Τετάρτη 9 Μαρτίου το πολυαναμενόμενο διάταγμα Biden που ρυθμίζει την αγορά των κρυπτονομισμάτων, δίνοντάς της νέες προοπτικές και βγάζοντας την από το περιθώριο των περιουσιακών στοιχείων. 

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης επικεντρώνεται στην προστασία των καταναλωτών, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στον περιορισμό της εγκληματικότητας και την υπεύθυνη καινοτομία, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που συνοδεύει το προεδρικό διάταγμα. Ωστόσο, το διάταγμα δεν ανακοίνωσε νέους περιορισμούς, αλλά καθορίζει 4 βασικές προτεραιότητες, καθώς περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί, ή το 16% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ, φέρεται να έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα.

Mεταβλητότητα

Σε ό,τι αφορά τη μεταβλητότητα, που θα μπορούσε να βλάψει τους επενδυτές (το Bitcoin είχε αγγίξει τις 70.000 δολ. ενώ τώρα τυγχάνει διαπραγμάτευσης πέριξ των 40.000 δολ.), ο Biden προτείνει μια ολιστική προσέγγιση για την κατανόηση όχι μόνο των μακροοικονομικών κινδύνων, αλλά και των μικροοικονομικών κινδύνων». Μέρος αυτής της προσπάθειας θα περιλαμβάνει την κατανόηση της τεχνολογίας που στηρίζει τα ψηφιακά στοιχεία. Ένα άλλο μέρος θα περιλαμβάνει την κατανόηση των αδυναμιών του τρέχοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος και ποιες περιοχές δεν εξυπηρετούν επί του παρόντος όλους τους καταναλωτές. 

«Το μέλλον των χρημάτων»

Το διάταγμα περιέχει πρόβλεψη για το «μέλλον του χρήματος και των συστημάτων πληρωμών».

Η διυπηρεσιακή έκθεση θα αναλύσει τον αντίκτυπο των κρυπτονομισμάτων στην οικονομική και χρηματοοικονομική ανάπτυξη, τη χρηματοοικονομική ένταξη, την εθνική ασφάλεια και «το βαθμό στον οποίο η τεχνολογική καινοτομία μπορεί να επηρεάσει αυτό το μέλλον». Η έκθεση θα πρέπει επίσης να απαντήσει στο προηγούμενο ερώτημα σχετικά με το πώς το τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα ικανοποιεί ή όχι τις ανάγκες των καταναλωτών. 

Δράση αντί της νομοθεσίας.

Επειδή τα ερωτήματα που εγείρονται από τα ψηφιακά στοιχεία έχουν συχνά σημαντικές διασυνοριακές διαστάσεις, η υπουργός οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε πως «θα συνεργαστούμε με τους διεθνείς εταίρους μας για να προωθήσουμε ισχυρά πρότυπα και ίσους όρους ανταγωνισμού».

Ψηφιακό δολάριο

Το εκτελεστικό διάταγμα ζητά από τις υπηρεσίες να αξιολογήσουν πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκδώσουν ένα ψηφιακό νόμισμα εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας (CBDC), «εάν η έκδοση κριθεί προς το εθνικό συμφέρον».

Περισσότερες από 100 χώρες εξετάζουν ήδη τα CBDC, είπε ο αξιωματούχος της διοίκησης, με περιπτώσεις χρήσης που περιλαμβάνουν τόσο εγχώριες συναλλαγές όσο και διεθνή χρήση. 

Εθνική ασφάλεια, διεθνής συνεργασία

Το εκτελεστικό διάταγμα εδώ και καιρό φημολογείται ότι επικεντρώνεται στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το ενημερωτικό δελτίο που περιγράφει λεπτομερώς τη διαταγή αναφέρει την εθνική ασφάλεια πολλές φορές, ενώ ένας αξιωματούχος της διοίκησης είπε ότι η διοίκηση έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών.