Υπέρ του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ο Σόιμπλε

Υπέρ του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ο Σόιμπλε
epa05437449 Wolfgang Schaeuble, Geramny's Federal Minister of Finance reacts to a journalist near Britain's Chancellor of the Exchequer Philip Hammond as they pose for photos before a private lunch on the sidelines of the G20 High-level Tax Symposium in Chengdu, Sichuan Province, Southwestern China, 23 July 2016. Finance Ministers and Central Bank Governors of the 20 most developed economies are to meet in the southwestern city of Chengdu ahead of a G20 leaders meeting in September hosted by China. EPA/NG HAN GUAN/POOL

Το θέμα συζητείται χρόνια, αλλά τα κράτη δεν τον καθιερώνουν επειδή φοβούνται τη φυγή κεφαλαίων τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

O φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών «πρέπει να εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη σύνοδο κορυφής των G-20 στην Κίνα.

Το θέμα συζητείται χρόνια, αλλά τα κράτη δεν τον καθιερώνουν επειδή φοβούνται τη φυγή κεφαλαίων. Γι’ αυτό και ο Σόιμπλε εκφράζει τον σκεπτικισμό του για την μονομερή εισαγωγή του στην Ευρώπη και τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του σε παγκόσμιο επίπεδο. Πήρε δε την πρωτοβουλία να το προτείνει ο ίδιος κατά τη συνάντηση των 20 υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των τραπεζών των πλέον ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών στην Κίνα, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Αφορμή ήταν η συζήτηση των 20 για μια δίκαιη και ισορροπημένη φορολογική πολιτική καθώς επίσης και για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρόταση για παγκόσμια καθιέρωση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών «ταίριαζε απολύτως στη συζήτηση», και όλοι συμφώνησαν ότι θα ήταν σωστό να φορολογούνται οι οικονομικές συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά «κανένας δεν το προσπάθησε μέχρι τώρα», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γι’ αυτό και έκανε ο ίδιος την πρώτη κρούση ως ένα περαιτέρω βήμα «στην γόνιμη συνεργασία» των G20.

Στην Ευρώπη τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης του εν λόγω φόρου μόνον η Γερμανία και ακόμα εννιά χώρες. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις όμως σέρνονται εδώ και μήνες, χωρίς κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Νόημα θα είχε όμως κατά τους εμπειρογνώμονες μόνον εάν προσχωρούσαν όλες οι σημαντικές οικονομικά χώρες και δη οι G-20.

Σε ένα φορολογικό συμπόσιο πριν τη συνάντηση των G-20, o χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είχε πει επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εάν δεν υπάρξει παγκόσμια προσέγγιση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις μέχρι τώρα προσπάθειες καθιέρωσης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, μίλησε για «μακρά και γελοία» ιστορία. «Δεν θα έχουμε μεγάλη επιτυχία με το πρόβλημα», είπε. Ο φόρος θα λειτουργούσε σύμφωνα με τις σημερινές ιδέες όπως ο φόρος προστιθέμενης αξίας στις συναλλαγές τραπεζικών και χρηματιστηριακών προϊόντων όπως είναι οι μετοχές και τα παράγωγα.