Οι «υπερήρωες» της Google κατά των κυβερνοεπιθέσεων

Οι «υπερήρωες» της Google κατά των κυβερνοεπιθέσεων
Photo:

Ο τεχνολογικός «κολοσσός» επιδιώκει να εξαλείψει από προσώπου γης όλες τις ψηφιακές απειλές.

Ονομάζεται Project Zero και αποτελεί το σχέδιο της συγκρότησης μιας ομάδας «πανέξυπνων χάκερ» οι οποίοι έχουν μια και μόνο αποστολή: Να προστατέψους τους «αδυνάμους χρήστες» από τους «αδίστακτους χάκερ».

Η Google σχημάτισε αυτήν την ομάδα «υπερηρώων» του διαδικτύου με σκοπό να πειραματιστούν πάνω σε κάθε πιθανό και απίθανο κενό ασφαλείας σε όλα τα ψηφιακά προϊόντα. Είτε ανήκουν στην Apple, την Microsoft, την Google ή την Adobe, είτε αποτελούν δημιούργημα εταιρειών που δεν έχουμε ακούσει ποτέ στη ζωή μας.

Το όνομα Project Zero προέρχεται από τα ίδια τα ψηφιακά «σκουπίδια» που επιδιώκουν να εξαφανίσουν: τις «zero day» ευπάθειες, οι οποίες είναι προγράμματα που δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ ξανά και αποτελούν τα πιο αγαπημένα εργαλεία των χάκερ.

Όταν η ειδική ομάδα της Google ανακαλύψει κάποιο κενό σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, θα ειδοποιεί μυστικά την εταιρεία του. Αν δεν γίνει τίποτε από πλευράς της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα το δημοσιεύουν οι ίδιοι στο blog τους. Κι αν το κενό ασφαλείας είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, θα ασκούν περαιτέρω πίεση στην εταιρεία του και «θα δημιουργούν εναλλακτικά προγράμματα οι ίδιοι», όπως είπε η Google στο περιοδικό Wired.

Η προσπάθεια έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, μιας κι εντόπισε κενά στο iOS της Apple και σε ένα πρόγραμμα προστασίας από malware της Microsoft.

Γιατί όμως να μπει η Google σε αυτόν τον κόπο; Όπως λέει η ίδια η εταιρεία, η προσπάθεια αυτή γίνεται στα πλαίσια του αλτρουιστικού της αγώνα «για έναν καλύτερο κόσμο». Κι όπως είπαν πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας στο CNNMoney, η άποψη αυτή είναι «100% ειλικρινής».

Οι περισσότεροι από τα μέλη της ομάδας Project Zero δεν έχουν και την καλύτερη φήμη, όσον αφορά τη δράση τους και το τρόπο με τον οποίο τα αποτελέσματά της αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν από τις αρχές. Παραμένουν όμως ιδιοφυΐες του χώρου, και η Google μπορεί να τους προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε κορυφαίου επιπέδου υπολογιστικά συστήματα και υποδομές, ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα.

Διαβάστε ακόμη:

Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρείες ενέργειας

Χρονιά των μεγα-κυβερνοεπιθέσεων το 2013

Πώς μπορούν οι κυβερνοεπιθέσεις να σας κοστίσουν λεφτά;