Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

Μετά από έντονη συζήτηση, «πέρασε» το νομοσχέδιο με 51 «ναι». Δημοψήφισμα ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με 51 «ναι», 46 «όχι» και έναν βουλευτή να ψηφίζει «παρών», υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας» («μικρή ΔΕΗ»).

Για τα άρθρα 1, 2, 4, 9, 10 και το ακροτελεύτιο άρθρο «ναι» ψήφισαν 51 βουλευτές, «όχι» 46 βουλευτές και «παρών» ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Προηγήθηκε έντονη συζήτηση, καθώς  η αντιπολίτευση και η μεγάλη πλειονότητα των ανεξάρτητων βουλευτών τάσσονται κατά των κυβερνητικών σχεδίων για την εκποίηση της επιχείρησης.

Κατατέθηκε η πρόταση των ΑΝΕΛ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος
Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Νίκος Νικολόπουλος (σύνολο υπογραφών 14) υπογράφουν την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που κατατέθηκε στην Ειδική Γραμματεία του προέδρου της Βουλής απόψε, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Το κείμενο της πρότασης εξαντλείται σε τέσσερις γραμμές, γίνεται επίκληση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και έχει ως εξής:

«Οι υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας” που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω νομοσχέδιο».

Άμεση σύγκληση της ολομέλειας ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η μεγάλη πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών συντάσσονται απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια για εκποίηση της ΔΕΗ με παράκαμψη της Ολομέλειας της Βουλής, αλλά και της λαϊκής βούλησης.

Ακόμη κι αν η «επιλεγμένη» πλειοψηφία του Α’ Θερινού Τμήματος εγκρίνει απόψε το νομοσχέδιο, πράγμα καθόλου βέβαιο, η εκχώρηση της ενέργειας στους ιδιώτες έχει μακρύ και δύσκολο δρόμο, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που κατά βάση έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και οι οποίοι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα εκπροσωπούν την κοινωνική πλειοψηφία, ζητούν να αποφανθεί ο ελληνικός λαός.

Την Τρίτη κατατέθηκε εν τω μεταξύ πρόταση για δημοψήφισμα από 15 ανεξάρτητους βουλευτές.

Την πρόταση υπογράφουν οι Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κώστας Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταβρής, Θόδωρος Παραστρατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος, Θοδώρα Τζάκρη.

Υψηλοί τόνοι από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η αντιπαράθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ξεπούλημα και παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αναστάσιος Νεράντζης έκανε λόγο για λύση δοκιμασμένη και επιτυχημένη που αναμένεται βάσιμα να οδηγήσει στην πτώση των τιμών και στη διενέργεια των απαραίτητων αναπτυξιακών επενδύσεων.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για κενό θέσεων και έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας από μια κυβέρνηση που δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση. «Η ΔΕΗ δεν είναι περιουσία ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του υπουργού ούτε δική σας των βουλευτών και δεν μπορείτε να δεσμεύσετε τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι δεν έχετε την πολιτική νομιμοποίηση γιατί έχετε χάσει την πλειοψηφία με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Λαφαζάνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος τόνισε την ανάγκη η Βουλή να έχει ενεργό ρόλο τόσο στη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού όσο και στο τελικό κείμενο της σύμβασης. Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν δεκτές τρεις βασικές διασφαλίσεις που ζητά το ΠΑΣΟΚ με τροπολογίες που έχει καταθέσει. Πρώτον, να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και τα προνόμια των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι η πώληση της ΔΕΗ θα γίνει με βάση τη λογιστική της αξία και σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και, τέλος, να προσδιοριστεί με σαφήνεια και όχι αόριστα ότι τα χρήματα θα πάνε σε συγκεκριμένες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της

«Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο “όχι” στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και λέμε ένα ξεκάθαρο “ναι” στο δημοψήφισμα» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

«Κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα ούτε οι καταναλωτές από τη διάλυση και διάσπαση της μεγαλύτερης κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας και πρόσθεσε: «Με τέτοιες τακτικές ξεπουλήματος της ΔΕΗ δεν εξυπηρετούνται οι δομές της, δεν προάγεται ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, δεν ωφελείται η χώρα και η ανάπτυξη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», καθώς -όπως υποστήριξε- «κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα, ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι εργαζόμενοι, από το ξεπούλημα και την διάλυση της ΔΕΗ, αλλά οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Παφίλης τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τη δική του πρόταση για ακύρωση του συνολικού πλαισίου απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά του νομοσχεδίου για «μικρή ΔΕΗ». Παράλληλα υποστήριξε ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν στις προτάσεις των κομμάτων μπορεί το θέμα αυτό να συζητηθεί στην ολομέλεια, καθώς υπάρχει προηγούμενο -όπως είπε-, ώστε να κρίνει ο λαός ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά παλεύουν να είναι η ενέργεια δημόσιο αγαθό και ποιοι κρύβονται για να μην εκτεθούν ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Μάρκος Μπόλαρης υποστήριξε ότι η πώληση της ΔΕΗ με τον τρόπο που γίνεται, εγείρει συνταγματικά ζητήματα. Κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι πουλάει τα αποθέματα του λιγνίτη ως περιουσία της ΔΕΗ, ενώ -όπως είπε- είναι περιουσία του ελληνικού λαού. «Εγείρεται μεγάλο ζήτημα αντισυνταγματικότητας, που αμφισβητεί το διαγωνισμό. Κόβουμε ένα “φιλέτο” για να το δώσουμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παράλληλα, τίθεται τεράστιο ζήτημα μεταβίβασης καταναλωτικού κοινού, καθώς αγνοείται το Σύνταγμα» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.

Επίθεση Μανιάτη στον ΣΥΡΙΖΑ
Ως μία από τις «μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και κορυφαία αναπτυξιακή τομή της χώρας, προς όφελος της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «κινήσεις τακτικισμού» σε ότι αφορά το δημοψήφισμα, ελλείψει επιχειρημάτων και προτάσεων και ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί καθαρές πολιτικές τοποθετήσεις και πιο ξεκάθαρες ιδεολογικές προσεγγίσεις, απαιτεί απόλυτη σαφήνεια αν η μεταρρύθμιση αυτή βοηθά ή όχι τη ΔΕΗ, αν βοηθά τα κοινωνικά στρώματα» επισήμανε ο κ. Μανιάτης

Ακόμα, ο υπουργός μίλησε για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ, καθώς και για προνομιακές δεσμεύσεις υπέρ των τοπικών κοινωνιών, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να θιγεί ούτε κατά κεραία το κοινωνικό τιμολόγιο».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι «η ΔΕΗ είναι αυτή που θα κάνει τη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, η ίδια θα επιλέξει τον ανεξάρτητο, παγκόσμιου κύρους εκτιμητή που θα δώσει στο ΔΣ της εύλογη τιμή». Τόνισε δε, ότι τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση δεν θα πάνε ούτε στους δανειστές ούτε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στο ταμείο της ΔΕΗ για επενδύσεις και αναβάθμιση των υποδομών της.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.gr