ΥΠΕΞ: Καταδικάζει την προσβολή της ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο

ΥΠΕΞ: Καταδικάζει την προσβολή της ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο
Αποψη του Υπουργείου Εξωτερικών Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες αποσκοπούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών», αναφέρει.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τη χθεσινή προσβολή της Ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες αποσκοπούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών», αναφέρει. «Αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές την άμεση καταδίκη και διερεύνηση του περιστατικού, ώστε οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ένα drone πέταξε πάνω από το νησί και πέταξε κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία ενώ από τα ηχεία του ακούγονταν εμβατήρια και σειρήνες πολέμου, προκαλώντας αναστάτωση στη Μεγίστη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, στις 7 το πρωί, το drone απογειώθηκε από το Κας κατάφερε να φθάσει μέχρι την είσοδο του λιμανιού του Καστελόριζου και από εκεί να ρίξει κόκκινη μπογιά πάνω στην ελληνική σημαία που είναι ζωγραφισμένη στη δεξιά πλευρά του νησιού ενώ οι εικόνες μεταδόθηκαν σε τουρκική ιστοσελίδα.

Από τα ηχεία που έφερε το drone ακουγόταν ο τουρκικός εθνικός ύμνος και αμέσως μετά ακούστηκαν σειρήνες πολέμου προκαλώντας σύγχυση. Η πρόκληση διήρκεσε περίπου πέντε λεπτά, ενώ οι σειρήνες ακούγονταν από το λιμάνι έως το νησάκι του αγίου Γεωργίου. Τις ζημιές στη σημαία αποκατέστησε ο ελληνικός Στρατός λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό KARAR TV, ομάδα Τούρκων εθνικιστών Μηχανικών είναι οι δράστες της προκλητικής ενέργειας που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Καστελόριζο, με ρίψη κόκκινης μπογιάς στη μεγάλη ελληνική σημαία που είναι ζωγραφισμένη στον βράχο, πάνω από το λιμάνι του νησιού. «Μετά το κάψιμο της τουρκικής σημαίας σε διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα, μια πολιτική ομάδα Τούρκων Μηχανικών έβαψε την τεράστια ελληνική σημαία στο νησί Καστελόριζο με κόκκινο χρώμα» αναφέρει σύμφωνα με το protothema.gr, το KARAR TV.