«Ήπια και σύντομη ύφεση» αναμένουν οι παγκόσμιοι CEOs το 2022-2023

«Ήπια και σύντομη ύφεση» αναμένουν οι παγκόσμιοι CEOs το 2022-2023
epa04985721 (FILE) A file picture dated 22 September 2011 of a display with exchange rates of various currencies against the Real in Rio de Janeiro, Brazil. Analysts expect Brazil's economy to contract by 3 percent this year and 1.22 percent in 2016, posting two consecutive years of negative gross domestic product (GDP) growth for the first time since 1948, the Central Bank said on 20 October 2015. The latest estimates are the most pessimistic released this year. This is the 14th consecutive week that economists revised their GDP forecasts downward in Brazil, whose economy entered into recession in June. EPA/MARCELO SAYAO

Ύφεση αναμένουν τους επόμενους 12 μήνες οι παγκόσμιοι CEOs, σύμφωνα με έρευνα της KPMG, η οποία όμως είπε ότι περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες που συμμετείχαν αναμένουν ότι η επιβράδυνση θα είναι «ήπια και σύντομη».

Ειδικότερα, η πλειονότητα των 1.300 διευθυντικών στελεχών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της KPMG μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου προειδοποίησε ότι η ύφεση θα μπορούσε να δυσκολέψει τις επιχειρήσεις τους να ανακάμψουν από την πανδημία.

Επίσης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι εξέφρασαν μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σύγκριση με την αρχή του έτους και είπαν ότι θα υπάρξουν προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα τρία χρόνια.

«Οι διευθύνοντες σύμβουλοι παγκοσμίως επιδεικνύουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και επιμονή στην εξάλειψη των βραχυπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων στις επιχειρήσεις τους, όπως φαίνεται από την αυξανόμενη εμπιστοσύνη τους στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της KPMG Singapore. Ong Pang Thye.

«Βλέπουμε επίσης πολλές τοποθετήσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, όπως στη Σιγκαπούρη, όπου περίπου το 80% των CEOs έχουν δηλώσει ότι ο εταιρικός τους σκοπός θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικοδόμηση σχέσεων με τους πελάτες τα επόμενα τρία χρόνια».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι διευθύνοντες σύμβουλοι βλέπουν επίσης ευνοϊκά τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και την καινοτομία, αλλά πολλοί ανησυχούν από το ότι οι dealmakers «επικεντρώνονται στη δημιουργία αξίας για να ξεκλειδώσουν και να παρακολουθήσουν την αξία μιας συμφωνίας», ανέφερε η έκθεση της KPMG.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός από την ύφεση και τον οικονομικό αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων, οι διευθύνοντες σύμβουλοι ανησυχούν επίσης για την κόπωση από την πανδημία.

Εκτός από τις άμεσες προκλήσεις, όπως η ύφεση, οι ηγέτες των επιχειρήσεων εξακολουθούν να πιέζονται να ανταποκριθούν στις ευρύτερες κοινωνικές τους ευθύνες ενόψει του δημόσιου ελέγχου σχετικά με τον εταιρικό τους σκοπό και τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές ευθύνες (ESG).