ΥΠΟΙΚ: Έσοδα 36,8 εκατ. ευρώ από αδρανείς καταθέσεις

ΥΠΟΙΚ: Έσοδα 36,8 εκατ. ευρώ από αδρανείς καταθέσεις

Ρυθμίστηκε η διαδικασία χρήσης και απόδοσης από τις τράπεζες.

Στα 36,8 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κεφάλαια από αδρανείς καταθέσεις που περιήλθαν ως έσοδο στον Κρατικό Προϋπολογισμό, κατά την περίοδο από την έναρξη εφαρμογής του Νόμου Ν. 4151/2013 (ΦΕΚ Α’ 103) μέχρι και την 31.05.2014, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι με το Ν. 4151/2013 (ΦΕΚ Α’ 103) καταρτίστηκε, ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά το 1942, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις αδρανείς τραπεζικές καταθέσεις.

Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει στην ανακοίνωσή του πως με τον εν λόγω Νόμο θεσπίζεται ακόμη ότι οι πόροι, οι οποίοι θα εισρέουν στο Δημόσιο, θα διατίθενται, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, για την κάλυψη αναγκών του, με απώτερο σκοπό τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Έτσι, με λεπτομερειακό τρόπο ρυθμίστηκε όλη η διαδικασία χρήσης και απόδοσης από τις τράπεζες των κεφαλαίων που προέρχονται από τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς στο Δημόσιο, μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του.

Επίσης, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας, προβλέπεται κάθε χρόνο η ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων από το υπουργείο Οικονομικών για το ύψος των σχετικών κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Οι «επτά δοκιμασίες» της ελληνικής οικονομίας

Ο «τρίτος δρόμος» για τις χώρες με πρόβλημα χρέους

Σε τροχιά εξασφάλισης πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ η Ελλάδα