ΥΠΟΙΚ: Κατάθεση τροπολογίας για την οικονομική ανακούφιση των πυρόπληκτων

ΥΠΟΙΚ: Κατάθεση τροπολογίας για την οικονομική ανακούφιση των πυρόπληκτων
Φλόγες και καπνοί στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κοντοδεσπότι στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας, κοντά στα Ψαχνά σε πυκνή δασική έκταση σε δύσβατο σημείο, την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018. Εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός. Έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεση επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 28 οχήματα, 4 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα και 2 Πετζετέλ (Pezetel). ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τροπολογία προβλέπει και την οικονομική βοήθεια γενικότερα σε όσους πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Τροπολογία με την οποία προβλέπεται η οικονομική ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 καθώς και όσων πλήττονται από φυσικές καταστροφές κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ρύθμιση κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών και αφορά την κύρωση ενσωμάτωσης κοινοτικής οδηγίας για την προξενική προστασία των πολιτών της ΕΕ, το οποίο θα ψηφιστεί σήμερα από το Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και το τέλος ακίνητης περιουσίας οι κάτοικοι σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιές ή πλημμύρας και έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα. Η χορηγούμενη απαλλαγή ισχύει για όσο διάστημα τα ακίνητα είναι μη κατοικήσιμα και δεν χρησιμοποιούνται.