Οι «υπηρέτες-ράμπο» των πλουσίων

Οι «υπηρέτες-ράμπο» των πλουσίων

Υπάρχει μια σχολή εκπαίδευσης μπάτλερ για δισεκατομμυριούχους η οποία διαφέρει πολύ από τις άλλες.

Φωτογραφία: Bespoke Bureau

Υπάρχει μία απαγορευμένη λέξη στον κλειστό μικρόκοσμο όσων υπηρετούν τους «κροίσους» αυτού του κόσμου. Κι αυτή είναι το «όχι»!

«Σβήστε την από το λεξιλόγιό σας», είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν οι ασκούμενοι στο Bespoke Bureau: τη Νο1 σχολή εκπαίδευσης… α λα βρετανικά μπάτλερ, οικονόμων και λοιπών υπηρετών για λίγους.

Για την ακρίβεια, η εταιρία αυτοπροσδιορίζεται ως «Ακαδημία». Είναι η μοναδική που έχει αναγνωριστεί από την Ένωση Βρετανών Μπάλτερ. Και από τις τάξεις της βγαίνει κάθε χρονιά το enfant gâté παντός είδους υπηρετών για δισεκατομμυριούχους.

«Μιλάμε για τους αδιανόητα πλούσιους: Ρώσους «ολιγάρχες», Άραβες σεΐχηδες, γκουρού των πετρελαίων», εξηγεί στο CNN η ιδρύτρια της εταιρίας, Σάρα Βέστιν Ραχμάνι. «Κι αυτό που τους μαθαίνουμε εδώ είναι η τελειότητα».

Αυτό ακριβώς διδάχθηκαν για παράδειγμα οι τέσσερις κοπέλες, που μετείχαν προ ημερών στο κλειστό, πενθήμερο σεμινάριο-εξπρές για καμαριέρες σε «σούπερ-γιότ» σούπερ… πλουσίων. Καθεμιά τους πλήρωσε 2.500 δολάρια για τη συμμετοχή της: προετοιμασία για μία θέση εργασίας, που μπορεί να τους αποφέρει από 1.000 έως και 6.000 δολάρια την εβδομάδα!

Το μάθημα ξεκινά στις 8 το πρωί, με την παρασκευή του πρωινού και το στήσιμο του τραπεζιού με τόσα ασημικά πάνω του, που θα μπορούσε κάλλιστα να βυθίσει ένα σκάφος! Ντυμένες στις ασπρόμαυρες στολές τους, μαθαίνουν πώς πρέπει να σερβίρουν και να υπηρετούν εν γένει, πάντα με ευγενική συμπεριφορά και ένα μόνιμο χαμόγελο -ακόμη και μετά από ένα άγριο κατσάδιασμα- στα χείλη.

Η μία, ανωνύμως, λέει στο CNN πως ήλθε εδώ για να προετοιμαστεί, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της πρώην προϊσταμένης της, που απολύθηκε εν μία νυκτί. «Είναι πολύ δύσκολο επάγγελμα», ομολογεί, έχοντας ήδη εμπειρία από τις παραξενιές και την απληστία ενός ζάπλουτου εργοδότη. «Μπορεί να σε απολύσει απλά επειδή δεν του αρέσουν τα μαλλιά σου ή η χροιά της φωνής σου».

Ακόμη κι αυτά πάντως, οι εκπαιδευόμενοι τα διδάσκονται από τους έμπειρους εκπαιδευτές τους: τον Βρετανό μπάτλερ Ρόμπερτ -που έχει δουλέψει στην υπηρεσία γαλαζοαίματων, αλλά αρνείται να πει σε ποιους, γιατί «η εχειμύθια είναι πολύ σημαντική στο επάγγελμά μας»- την ειδικευμένη αρχικαμαριέρα σε γιότ, Τίτα και τη Φινλανδή αεροσυνοδό σε ιδιωτικά αεροσκάφη, Ανίκα.

Το σκεπτικό της εκπαίδευσης είναι «τελειότητα-εχεμύθεια-πειθαρχία-υποταγή». Ότι πρέπει να έχει δηλαδή ένας υπηρέτης-ράμπο, που οφείλει να ξέρει τα πάντα γύρω από τα γούστα του αφεντικού (π.χ. τι φαγητά, cocktails και μουσική του αρέσουν), που θα είναι έτοιμος για δουλειά μέχρι τα ξημερώματα (κι ας αρχίζει σε λίγη ώρα η επόμενη εργάσιμη ημέρα), που θα είναι κοντολογίς όλη τη μέρα αδιαμαρτύρητα στο πόδι, πρόθυμος ακόμη και για κάθε λογής καψόνι.

Η αγαπημένη μάλιστα ιστορία της Σάρα Βέστιν Ραχμάνι -την οποία διηγείται συχνά πυκνά, εν είδη τεστ στις εκπαιδευόμενες του Bespoke Bureau- είναι αυτή με πρωταγωνίστριες δύο καμαριέρες από την Αυστραλία. «Δούλευαν στο γιοτ μίας πλούσιας νεαρής από κάποια αραβική χώρα», εξιστορεί,«μιας πολύ γλυκιάς κοπέλας, που δεν κολυμπούσε ποτέ στη θάλασσα».

«Μια ημέρα, όμως, της ήλθε η επιθυμία να κολυμπήσει σε ένα σημείο που ήταν γεμάτο τσούχτρες! Οι δυο υπηρέτριες της -που πολύ την λάτρευαν- έπεσαν πρώτες, χωρίς σκέψη, στο νερό για τις διώξουν. Οι μέδουσες τις ξέσκισαν. Ωστόσο, γι’ αυτές είναι ένα δείγμα της αφοσίωσης και του σεβασμού που έτρεφαν για το αφεντικό τους»!

«Πιστεύω ότι είναι μια ωραία ιστορία!», καταλήγει η Σάρα, αν και σπανίως βρίσκει σύμφωνες τις εκπαιδευόμενες στα σεμινάρια του Bespoke Bureau. Υπάρχουν βέβαια και αρκετές που λένε ότι θα το έκαναν ευχαρίστως, αρκεί τα λεφτά να ήταν πολλά και οι ίδιες να παρείχαν επαγγελματικές υπηρεσίες σε διεθνή ύδατα, όπου οι μισθοί παρεμπιπτόντως δεν υπόκεινται καν σε φορολογία.

Διαβάστε ακόμη:

Οι μπάτλερ του Ντουμπάι

Οι πλούσιοι είναι πλουσιότεροι από ποτέ