Υπό διάλυση η ευρωομάδα «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας»

Υπό διάλυση η ευρωομάδα «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας»

Ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής τον Νάιτζελ Φάρατζ δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό ευρωβουλευτών.

Υπό διάλυση είναι η πολιτική ομάδα «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας» (EFDD) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) επικεφαλής τη οποίας είναι ο ηγέτης του βρετανικού κόμματος UKIP Νάιτζελ Φάρατζ.

Η πολιτική ομάδα διαλύεται διότι η ευρωβουλευτής της Λετονίας Ιβέτα Γκρίγκουλε αποχώρησε, γεγονός που είχε ως συνέπεια η ομάδα να μη διαθέτει πλέον επαρκή αριθμό ευρωβουλευτών. Οι πολιτικές ομάδες στο ΕΚ πρέπει να έχουν τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από επτά διαφορετικά κράτη μέλη. Η I. Γκρίγκουλε ήταν η μόνη ευρωβουλευτής της Λετονίας στην ομάδα και η αναχώρησή της σημαίνει ότι η EFDD δεν διαθέτει εκπροσώπηση από επαρκή αριθμό κρατών μελών. Η διάλυση της ομάδας ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων του ΕΚ.

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές της εν λόγω ομάδας προέρχονται από το UKIP το οποίο συμμάχησε με το ιταλικό κίνημα των Πέντε Αστέρων για τη σύσταση της EFDD υπό την ηγεσία του Φάρατζ και του ευρωβουλευτή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Νταβίντ Μπορέλι.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο European Voice, από το γραφείο της Γκρίγκουλε δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν ακόμη την αιτία της αποχώρησής της. Ενδέχεται να σχετίζεται με τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στη Λετονία. Η EFDD, σημειώνει ο European Voice, θεωρείται πως υποστηρίζει του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και η συμμετοχή της ευρωβουλευτού στην πολιτική ομάδα ενδέχεται να μην είναι αρεστή στην πολιτική σκηνή της χώρας της.

Εάν η EFDD κατορθώσει να ενσωματώσει ένα νέο ευρωβουλευτή από χώρα που δε μετέχει ήδη στην ομάδα, θα μπορούσε να ανασυσταθεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τσεχία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Λιθουανία και η Σουηδία εκπροσωπούνται ήδη στην ομάδα. Αν όμως η EFDD δεν είναι σε θέση να σχηματιστεί εκ νέου, το κενό που δημιουργείται ενδέχεται να ωθήσει την Μαρίν Λεπέν να ξαναπροσπαθήσει για τη δημιουργία ακροδεξιάς ομάδας, την οποία είχε προγραμματίσει να ονομάσει «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία», αναφέρει η European Voice.