Υπό εξέταση η χορήγηση επιδόματος 718 ευρώ για εργαζόμενους σε εταιρείες που κλείνουν

Υπό εξέταση η χορήγηση επιδόματος 718 ευρώ για εργαζόμενους σε εταιρείες που κλείνουν
Νεαρές κοπέλες, φορώντας μάσκες, περπατούν έξω από την πύλη του νοσοκομείου Αττικόν, στο Χαϊδάρι, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020. Στο νοσοκομείο Αττικόν, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, μεταφέρεται η νεαρή γυναίκα, που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό στην Αθήνα. Η γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας απευθύνθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να δώσει δείγμα προκειμένου να εξεταστεί για τον κοροναϊό. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά οι θεράποντες ιατροί της ενημερώθηκαν για το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθήσουν και η γυναίκα που είναι καλά στην υγεία της, θα νοσηλεύεται στο εξής στο Αττικό νοσοκομείο σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εξετάζεται η πρόταση για ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει εφάπαξ επίδομα ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες που θα αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.

«Ενωμένοι και συντεταγμένοι θα συμβάλλουμε από κοινού- εργοδότες, πολιτεία και εργαζόμενοι- για την αντιμετώπιση της απειλής του κορωνοϊού», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά την ευρεία σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους.

Στην έκτακτη σύσκεψη παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων σχετικά με το θέμα του κορωνοϊού και εκτιμήθηκαν σε βάθος οι μέχρι τώρα επιπτώσεις της διάδοσης του ιού στους εργασιακούς χώρους.

Εφάπαξ επίδομα 718 ευρώ στα μέτρα που εξετάζονται

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τέθηκε και εξετάζεται η πρόταση για ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει εφάπαξ επίδομα ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες που θα αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι το έκτακτο αυτό επίδομα έχει δοθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Επίσης με τη σύσκεψη να πραγματοποιείται λίγη ώρα πριν αποφασιστεί το κλείσιμο όλων των σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για 14 ημέρες, θέμα που απασχόλησε έντονα είναι πώς θα καλυφθούν οι θέσεις εργασίας από τις αναγκαστικές άδειες που θα χρειαστεί να πάρουν οι γονείς, πώς θα αποφευχθούν καταχρήσεις και ψευδείς δηλώσεις (και από τους δύο γονείς) και πώς θα καλυφθούν οι αμοιβές τους για το χρονικό διάστημα της αναγκαστικής απουσίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στα μέτρα που εξετάζεται να ενεργοποιηθούν εκτός του επιδόματος των 718,65 ευρώ είναι ο επιμερισμός του κόστους της άδειας ανάμεσα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους εάν απαιτηθεί να απουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέρος ή το σύνολο του προσωπικού (τέθηκε για παράδειγμα η πρόταση ένα τμήμα της άδειας να υπολογίζεται στην κανονική ετήσια άδεια).

Την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. Επίσης προειδοποίησε «να μην επιχειρήσουν κάποιοι να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο, δηλαδή να κάνουν παραβατικές συμπεριφορές, καταχρηστικές συμπεριφορές, εκμεταλλευόμενοι μέτρα πολλές φορές έστω και καθ’ υπερβολή», καλώντας τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν άμεσα τέτοια φαινόμενα.

Έκτακτη ευρεία σύσκεψη

Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, της γενικής γραμματέας του υπ. Εργασίας κ. Άννας Στρατινάκη, του διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπύρου Πρωτοψάλτη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων με τους κοινωνικούς εταίρους και συγκεκριμένα με τον κ. Γιάννη Παναγόπουλο (ΓΣΕΕ), κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (ΣΕΒ), κ. Γεώργιο Καρανίκα (ΕΣΕΕ), κ. Ιωάννη Βαφειαδάκη (ΓΣΕΒΕΕ), κ. Γιάννη Ρέτσο (ΣΕΤΕ) ενώ στη συνάντηση πήρε μέρος και η πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ κ. Ρένα Μπαρδάνη.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων σχετικά με το θέμα του κορονοϊού και εκτιμήθηκαν σε βάθος οι μέχρι τώρα επιπτώσεις της διάδοσης του ιού στους εργασιακούς χώρους.

«Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, ευθύνης και συναίσθησης της κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, συζητήθηκαν όλα τα επιμέρους ζητήματα, εξετάστηκαν λύσεις και προτάσεις με απώτερο σκοπό να εξασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων» προστίθεται.

Παράλληλα, «συμφωνήθηκε να συνεχιστούν σε τακτικούς χρόνους οι συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους και αφού τεθούν υπό εξέταση τα ολοένα μεταβαλλόμενα δεδομένα εξάπλωσης του ιού».

Τέλος, «αποφασίστηκε ότι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα θα αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας από το υπουργείο στο πλαίσιο, όμως, της ενιαίας δέσμης των συνεκτικών δράσεων που αποφασίζονται κεντρικά από την κυβέρνηση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Γ.Βρούτσης: Θα συμβάλουμε όλοι από κοινού για την αντιμετώπιση της  κρίσης

«Ευχαριστώ όλους τους κοινωνικούς εταίρους για την άμεση ανταπόκρισή τους στη σημερινή μου έκτακτη πρόσκληση και, κυρίως, για το πνεύμα συνεργασίας και ευθύνης που επιδεικνύουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και τακτικών συναντήσεων για την από κοινού αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊού, Πολιτεία, εργαζόμενοι, εργοδότες μαζί.

» Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στη σύσκεψη θα αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας και θα αξιοποιηθούν πολύ σύντομα στο πλαίσιο της επόμενης δέσμης κυβερνητικών παρεμβάσεων. Το σίγουρο είναι ότι και αυτή την κρίση θα την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, συντεταγμένοι και θα συμβάλουν όλοι από κοινού: Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι».

ΓΣΕΕ: Όχι σε καταχρηστικές συμπεριφορές λόγω κοροναϊού

«Μία επιδημία σαν τον κορωνοϊό, πολλώ δε μάλλον μια ενδεχόμενη πανδημία, δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους. Γι’ αυτό πρέπει όλοι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όποια φαινόμενα παρουσιαστούν.

» Ελπίζω να μην είναι σαν αυτά που βλέπουμε στη γειτονική μας χώρα, στην Ιταλία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με τους εργοδοτικούς φορείς.

Οπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, «εμείς σε αυτή τη σύσκεψη με το Υπουργείο και τους εργοδοτικούς φορείς, θέσαμε ένα τέτοιο πλαίσιο ζητήσαμε να μεταφερθεί στους αρμόδιους φορείς, γιατί δεν είναι ζήτημα μόνο του υπουργείου Εργασίας, η ανάγκη να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές υγείας, οι οποίες τις επόμενες ημέρες και όσο εξελίσσεται η επιδημία θα υποστεί τεράστιες πιέσεις.

» Ζητήσαμε, επειδή το πρόβλημα μας αφορά όλους, να μην επιχειρήσουν κάποιοι να δώσουν ταξική διάσταση. Να μην επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο, δηλαδή να κάνουν κάποιοι παραβατικές συμπεριφορές, καταχρηστικές συμπεριφορές, εκμεταλλευόμενοι μέτρα πολλές φορές έστω και καθ’ υπερβολή. Καλούμε τους εργαζόμενους όταν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα να τα καταγγέλλουν άμεσα στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, στα σωματεία, στις Ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση του ιού. Με αυτές τις σκέψεις κάναμε διάφορες προτάσεις στο Υπουργείο που θα αφορούν και τη φύλαξη των παιδιών σε ενδεχόμενο κλείσιμο σχολείων και βεβαίως είπαμε ότι το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι.

» Να μεριμνήσει η πολιτεία και στο Eurogroup που θα γίνει στις 16 του μήνα, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, η χώρα μας, που έχει υποστεί τεράστια πλήγματα λόγω της 10ετούς κρίσης, να βρει έναν τρόπο να κερδίσει πόρους για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικά αυτή την πληγή», κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.