Υπό ομηρία οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

Υπό ομηρία οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

Διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους, ανακοίνωσε  το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν σήμερα το λεωφορείο που μετέφερε τους διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην πόλη Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται επτά εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ και πέντε μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, κρατείται στο κτίριο της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας (SBU) στη Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στη Σλαβιάνσκ δήλωσε ότι ένας «κατάσκοπος» της κυβέρνησης του Κιέβου είναι μεταξύ των μελών της αποστολής. «Μου έγινε γνωστό ότι μεταξύ αυτών είναι ένας υπάλληλος του μυστικού στρατιωτικού προσωπικού του Κιέβου», δήλωσε ο Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της Σλαβιάνσκ.

«Άνθρωποι που έρχονται εδώ ως παρατηρητές για την ευρωπαϊκή κοινότητα φέρνουν μαζί τους έναν πραγματικό κατάσκοπο, είναι ανάρμοστο», είπε ο Πονομαριόφ στους δημοσιογράφους.

«Άγνωστοι κατέλαβαν στις 11:40 (τοπική ώρα) ένα λεωφορείο με 13 επιβάτες, μεταξύ αυτών επτά εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ, πέντε Ουκρανοί στρατιώτες και ο οδηγός (…) Οι άνθρωποι που συνελήφθησαν βρίσκονται στην τοπική έδρα της κρατικής ασφάλειας», αναφέρει η ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους. Αρνήθηκαν να απελευθερώσουν τους ομήρους λέγοντας ότι πρέπει να επικοινωνήσουν με τα αρμόδια όργανα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Από την πλευρά του ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» μετά «τη σύλληψη των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας Σουηδός, στην ανατολική Ουκρανία», ενώ ζήτησε «την άμεση απελευθέρωσή τους», όπως ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας είχε διευκρινίσει ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ αποτελείται από τρεις Γερμανούς στρατιώτες, έναν Γερμανό διερμηνέα και στρατιωτικούς παρατηρητές από την Τσεχία, την Πολωνία, τη Σουηδία και τη Δανία.

Ρωσόφιλοι του Σλαβιάνσκ: «Δεν παραδινόμαστε»
Οι αυτονομιστές της πόλης Σλαβιάνσκ, η οποία αποτελεί προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν την Παρασκεύη ότι δεν θα παραδώσουν την πόλη, η οποία πολιορκείται από τον ουκρανικό στρατό.

«Δεν θα παραδώσουμε την πόλη», δήλωσε ο ηγέτης τους και αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Στο μέτρο του δυνατού θα αντισταθούμε. Η πόλη τελεί υπό αποκλεισμό, είμαστε έτοιμοι να την υπερασπιστούμε», συνέχισε.

Νωρίτερα στενός συνεργάτης του προέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου είχε ανακοινώσει ότι οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα τη δεύτερη φάση της επιχείρησής τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προχωρώντας στον πλήρη αποκλεισμό της ελεγχόμενης από φιλορώσους πόλης Σλαβιάνσκ.

ΗΠΑ-Ευρώπη: Η Ρωσία δεν συμορφώθηκε
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικά συμφώνησαν ότι η Ρωσία δεν ανταποκρίθηκε στους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία και προτίθενται να συνεργαστούν για να συντονίσουν την απάντησή τους που θα «επιβάλει το κόστος» στη Μόσχα.

«Ο πρόεδρος (Ομπάμα) σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να επιβάλουν στοχευμένες κυρώσεις για να απαντήσουν στις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος μετά την τηλεφωνική διάσκεψη στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Βρετανίας, Ματέο Ρέντσι και Ντέιβιντ Κάμερον.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και μέσω της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συντονίσουν τα επόμενα βήματα για να επιβάλουν το κόστος στη Ρωσία. Οι ηγέτες υπογράμμισαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε ακόμη να επιλέξει μια ειρηνική λύση για την κρίση, συμπεριλαμβανομένης και της εφαρμογής της συμφωνίας της Γενεύης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από το Λονδίνο, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις επειδή το Κρεμλίνο αρνείται να στηρίξει τη διαδικασία που έχει ως στόχο να κατευναστούν οι εντάσεις στην Ουκρανία.

«Μολονότι συνεχίζουν να κρατούν ανοιχτή την πόρτα για μια διπλωματική λύση στην κρίση, βασισμένη στη συμφωνία της Γενεύης, οι πέντε ηγέτες συμφώνησαν ότι υπό το φως της άρνησης της Ρωσίας να στηρίξει τη διαδικασία, θα χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή μια επέκταση των στοχευμένων κυρώσεων σε συνεργασία με τους άλλους ηγέτες της G7 (σ.σ. η ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στην οποία μετέχουν επίσης η Ιαπωνία και ο Καναδάς) και με τους Ευρωπαίους εταίρους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Κάμερον.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Στις «φλόγες» η ανατολική Ουκρανία

«Εν αμφιβόλω» έθεσε τις εκλογές της Ουκρανίας η Μόσχα