Υπό τα πυρά της Βουλής των Κοινοτήτων για την παράταση στο Brexit η Μέι

Υπό τα πυρά της Βουλής των Κοινοτήτων για την παράταση στο Brexit η Μέι
epa07497826 British Prime Minister Theresa May speaks at a press conference after a special EU summit on Brexit at the European Council in Brussels, Belgium, 11 April 2019. EU leaders gathered for an emergency summit in Brussels to discuss a new Brexit extension. EPA/JULIEN WARNAND Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κριτική από Συντηρητικούς βουλευτές – Να μην χαθεί περισσότερος χρόνος ζήτησε η ηγέτιδα της Σκωτίας.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασής της να καθυστερήσει το Brexit και να επιδιώξει ένα συμβιβαστικό σχέδιο εξόδου με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ενώ ένας βουλευτής σηκώθηκε οργισμένος στο κοινοβούλιο και της ζήτησε να παραιτηθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καθυστερήσει το Brexit έως και έξι μήνες, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η Μέι επιδιώκει μια συμφωνία με τους Εργατικούς που ελπίζει ότι θα βοηθήσει να περάσει η τρις απορριφθείσα από το κοινοβούλιο συμφωνία εξόδου που συνήψε με τις Βρυξέλλες.

«Αυτός δεν είναι ο συνήθης τρόπος στη βρετανική πολιτική … Η επίτευξη μιας συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη, επειδή για να είναι επιτυχής θα απαιτήσει συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

Όμως η δήλωσή της σχετικά με την απόφαση να καθυστερήσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ για δεύτερη φορά προκάλεσε οργισμένη αντίδραση από σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit. Ένας από τους κορυφαίους εξ αυτών, ο Μπιλ Κας, έκανε λόγο για «άθλια υποταγή».

«Αποδέχεται επίσης ότι η Συμφωνία Αποχώρησης υπονομεύει τη δημοκρατία μας, τη συνταγματική βάση της Βόρειας Ιρλανδίας, το δικαίωμά μας να κυβερνιόμαστε μόνοι μας, τον έλεγχο επί των νόμων μας και υπονομεύει το εθνικό συμφέρον μας; Άραγε θα παραιτηθεί;», δήλωσε.

Η Μέι απάντησε: «Πιστεύω ότι ξέρετε την απάντηση σ’ αυτό».

Η πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν υπάρχει τίποτε πιο επείγον και ζωτικής σημασίας από την πραγματοποίηση του Brexit και υπογράμμισε πως η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει πριν από τις 31 Οκτωβρίου και να αποφύγει να συμμετάσχει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν οι βουλευτές εγκρίνουν τη συμφωνία της μέχρι τις 22 Μαΐου.

Έκκληση από την ηγέτιδα της Σκωτίας ώστε να μην σπαταληθεί πολύτιμος χρόνος

Να μην σπαταλήσει το «δώρο του χρόνου» που δόθηκε στη Βρετανία από την ΕΕ, προτρέπει η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον την Τερέζα Μέι σε επιστολή της, μετά την απόφαση για νέα παράταση στο Brexit μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Ο χρόνος πρέπει να χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά για να επαναριθμήσουμε την προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης, αναφέρει στην επιστολή και τονίζει ότι οι συνομιλίες με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να διευρυνθούν ώστε να περιληφθούν και άλλα κόμματα, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι επιχειρηματίες και η κοινωνία των πολιτών και να ανοίξει το εύρος των επιλογών για να επιτευχθεί μία γνήσια συναίνεση. «Αν αυτές οι συνομιλίες έχουν κάποια πιθανότητα να επιτύχουν, θα πρέπει να είστε έτοιμη να αναγνωρίσετε ότι είναι βασικό, για την Σκωτία τουλάχιστον, να μείνει εντός της ενιαίας αγοράς και να συνεχίσει να επωφελείται από την ελευθερία των μετακινήσεων» γράφει στην Τερέζα Μέι.

Νωρίτερα, σε μήνυμά της στο twitter είχε εκφράσει ανακούφιση για την αποφυγή της εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και έκρινε «επιτακτική» την ανάγκη διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού κόμματος Σκωτίας για ευρωπαϊκά θέματα Στίβεν Γκέτινς δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC στη Σκωτία ότι τώρα πλέον υπάρχει «άφθονος χρόνος» για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι χρειάστηκαν 133 μέρες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ίδρυση του σκωτσέζικου κοινοβουλίου (μετά τις εκλογές του 1997), ενώ τώρα απομένουν 204 μέρες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.