Υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους το ένα τρίτο της κουρδικής πόλης Κομπάνι

Υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους το ένα τρίτο της κουρδικής πόλης Κομπάνι

Και δυνάμεις των ΗΠΑ συμμετείχαν στον βομβαρδισμό θέσεων των τζιχαντιστών - Τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία ζητούν Τουρκία και Γαλλία.

Πέντε τουλάχιστον αεροπορικές επιθέσεις στην Κομπάνι, την κουρδική πόλη της Συρίας που πολιορκείται σφοδρά από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, πραγματοποίησε τις τελευταίες δύο ημέρες η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση (CentCom) των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Τα αεροπορικά πλήγματα διεξήχθησαν χθες Τετάρτη και σήμερα και κατάστρεψαν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης των τζιχαντιστών, ένα από τα κτίρια που χρησιμοποιεί, καθώς και δύο οχήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Επίσης επλήγησαν μια μικρή και μια μεγαλύτερη μονάδα ανταρτών. «Οι κουρδικές πολιτοφυλακές εξακολουθούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και αντιστέκονται στο ΙΚ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το εν τρίτον της κουρδικής πόλης τελεί πλέον υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών. «Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει περισσότερο του ενός τρίτου του Κομπάνι. Όλες οι ανατολικές συνοικίες, μικρό τμήμα του βορειο-ανατολικού τομέα και μία περιοχή στα νοτιο-ανατολικά», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντούλ Ραχμάν. «Παρά τη λυσσαλέα αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων, το ΙΚ προέλασε τη νύχτα και κατέλαβε το αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας στον βορειο-ανατολικό τομέα της πόλης. Στη διάρκεια των μαχών, ένας διοικητής των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, ο Σίντι Τζάμο, και ορισμένοι άνδρες του σκοτώθηκαν».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το ΙΚ πλησιάζει αυτό που ονομάζεται «το τετράγωνο ασφαλείας», όπου βρίσκονται δημόσια κτίρια και το γενικό αρχηγείο των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Από τη Δευτέρα, όταν οι τζιχαντιστές εισήλθαν στο Κομπάνι, η τρίτη κουρδική πόλη της Συρίας έχει γίνει πεδίο σφοδρών οδομαχιών, αλλά η αναλογία δυνάμεων είναι δυσμενής για τους Κούρδους, καθώς το ΙΚ διαθέτει θωρακισμένα οχήματα και όπλα εξελιγμένης τεχνολογίας, επισημαίνει το Παρατηρητήριο.

Σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπισμού πραγματοποιούνται εδώ και μέρες εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών αλλά δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να σπάσουν την πολιορκία της πόλης. Οι επιθέσεις αυτές «δεν θα φέρουν μια λύση και δεν θα σώσουν το Κομπάνι», προειδοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Την ίδια ώρα που η μάχη για το Κομπάνι συνεχίζει αδιάκοπα, οι διεθνείς δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία. Συγκεκριμένα, η Τουρκία, με την υποστήριξη της Γαλλίας, ζητεί την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας και μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη βόρεια Συρία, προκειμένου να προστατευθούν οι τομείς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, η οποία μάχεται κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς και οι άνθρωποι που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Η δημιουργία μιας ενδεχόμενης ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία απαιτεί την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτίμησε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αυτό που πρέπει να λάβει την απόφαση για τις ζώνες αυτές», υπογράμμισε ο Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε δηλώσει ότι «αξίζει να εξεταστεί» το θέμα της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας, όμως αργότερα ο Λευκός Οίκος είχε διευκρινίσει ότι το ζήτημα «δεν εξετάζεται προς το παρόν».

Σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι η ιδέα της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας δεν περιλαμβάνεται «προς το παρόν» στην ατζέντα των συζητήσεων των χωρών μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.