Υπό τον ύμνο των Ναζί το «συσσίτιο» της Χρυσής Αυγής

Υπό τον ύμνο των Ναζί το «συσσίτιο» της Χρυσής Αυγής

Τον απαγορευμένο ύμνο του Horst Wessel είχε ως μουσική υπόκρουση η διανομή τροφίμων μόνο σε Έλληνες.

Μία ακόμη μαύρη σελίδα γράφτηκε στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας, ανήμερα της 39ης επετείου της αποκατάστασης της δημοκρατίας.

Υπό τους ήχους μιας ελληνικής έκδοσης του ναζιστικού ύμνου του Horst Wessel -γνωστού και ως «κράτα το λάβαρο ψηλά» στα ελληνικά- η Χρυσή Αυγή διένειμε τρόφιμα και ρούχα σε κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κόμματος, στο Σταθμό Λαρίσσης.

Το συγκεκριμένο τραγούδι αποτελούσε τον επίσημο ύμνο του ναζιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ την περίοδο 1930-1945 και η πρωτότυπη εκδοχή του τραγουδιού είναι απαγορευμένη ακόμη και σήμερα στη Γερμανία.

Η αναπαραγωγή του συγκεκριμένου μουσικού κομματιού αποκαλύπτεται και από βίντεο που η ίδια η Χρυσή Αυγή ανάρτησε στην ιστοσελίδα της με στιγμιότυπα από τη διοργάνωση.

«Πρόκληση για τη δημοκρατία» χαρακτήρισε τη χρήση του ναζιστικού ύμνου και την ομιλία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ο  βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρλέτης, και συμπλήρωσε πως το ακροδεξιό κόμμα προσπαθεί, εκμεταλλευόμενο τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, να περάσει το δικό της ναζιστικό μήνυμα μίσους.

«Η Χρυσή Αυγή θα αποδυναμωθεί μόνο όταν τα αίτια της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα αντιμετωπιστούν», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Διαβάστε: «Το μίσος και η βία δεν είναι λύση»

«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», δήλωσε με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη που έδωσε στο MEGA. Στην ιστορική φράση του Ηλία Ηλιού ο κ. Καμίνης πρόσθεσε πως «η απάντηση στη Χρυσή Αυγή είναι η δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα».

«Τώρα το φίδι έχει βγει από το αυγό. Πρέπει να πολεμήσουμε με τα πολιτικά όπλα που έχουμε. Αυτό κάνουμε από κοινού με τον Ν.Δένδια», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων.

Η διεξαγωγή του «συσσιτίου μόνο για Έλληνες» που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην πλατεία Αττικής, είχε απαγορευτεί χτες με αποφάσεις του  υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, και του δημάρχου Αθηναίων. Ο κ. Δένδιας μάλιστα χτες χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «θλιβερό νεοελληνικό κακέκτυπο του ναζιστικού ολοκληρωτισμού».

Τελικά η Χρυσή Αυγή μετέφερε το συσσίτιο έξω από τα γραφεία της στην οδό Δηλιγιάννη. Κατά τη διάρκεια της διανομής τροφίμων και ρουχισμού, τα μέλη του εθνικιστικού κόμματος έκαναν έλεγχο των ταυτοτήτων των παρευρισκόμενων για να διασφαλίσουν πως τα πακέτα δίνονταν αποκλειστικά σε Έλληνες.

Η Χρυσή Αυγή χτες απείχε από τη διαδικασία ψήφισης της διεθνούς συμφωνίας για τα θύματα του ναζισμού που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.