Υπό τον κατακραυγή, ο Νετανιάχου κατηγορεί Γαλλία, Βρετανία και Καναδά για «στήριξη» στη Χαμάς
- 23/05/2025, 14:23
- SHARE

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Καναδά ότι θέλουν να βοηθήσουν την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς, αφού απείλησαν να αναλάβουν «συγκεκριμένη δράση» εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει την τελευταία του επίθεση στη Γάζα.
Η κριτική αυτή, που απηχεί παρόμοιες παρατηρήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ την Πέμπτη, ήταν μέρος της αντεπίθεσης της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στις όλο και πιο ισχυρές διεθνείς πιέσεις που δέχεται για τον πόλεμο στη Γάζα.
«Βρίσκεστε στη λάθος πλευρά της ανθρωπότητας και στη λάθος πλευρά της ιστορίας», δήλωσε ο Νετανιάχου.
Καθώς η ροή των εικόνων της καταστροφής και της πείνας στη Γάζα συνεχίζεται, τροφοδοτώντας διαμαρτυρίες σε χώρες σε όλο τον κόσμο, το Ισραήλ αγωνίζεται να στρέψει την παγκόσμια κοινή γνώμη, η οποία στρέφεται όλο και περισσότερο εναντίον του.
«Είναι δύσκολο να πείσεις τουλάχιστον κάποιους ανθρώπους, σίγουρα στην άκρα αριστερά στις ΗΠΑ και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, ότι αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι ένας πόλεμος άμυνας», δήλωσε ο πρώην ισραηλινός διπλωμάτης Γιάκι Νταγιάν.
«Αλλά έτσι γίνεται αντιληπτό στο Ισραήλ και η γεφύρωση αυτού του χάσματος είναι μερικές φορές μια αδύνατη αποστολή», είπε.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις αυξανόμενες εκκλήσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, να ακολουθήσουν άλλες, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, ως μέρος μιας λύσης δύο κρατών για την επίλυση των δεκαετιών συγκρούσεων στην περιοχή.
Ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα απειλούσε το Ισραήλ και πλαισίωσε τη δολοφονία δύο υπαλλήλων της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον την Τρίτη από έναν άνδρα που φέρεται να φώναζε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ως σαφές παράδειγμα αυτής της απειλής.
«Δεν θέλουν ένα παλαιστινιακό κράτος. Θέλουν να καταστρέψουν το εβραϊκό κράτος», ανέφερε σε δήλωσή του στην πλατφόρμα X.
«Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω πώς αυτή η απλή αλήθεια διαφεύγει από τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και άλλων», είπε, προσθέτοντας ότι τυχόν κινήσεις των δυτικών χωρών για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους θα «ανταμείψουν αυτούς τους δολοφόνους».
Αντί να προωθήσουν την ειρήνη, οι τρεις ηγέτες «ενθαρρύνουν τη Χαμάς να συνεχίσει να πολεμά για πάντα», είπε.
Ο Ισραηλινός ηγέτης, η κυβέρνηση του οποίου εξαρτάται από την υποστήριξη της ακροδεξιάς, δήλωσε ότι η Χαμάς, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την κίνηση, ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τον Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ για το αίτημά τους, όπως είπε, για άμεσο τερματισμό του πολέμου.
Η δήλωση των ηγετών τη Δευτέρα δεν απαιτούσε τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, αλλά τη διακοπή της νέας στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και την άρση των περιορισμών του στην ανθρωπιστική βοήθεια. Το Ισραήλ είχε εμποδίσει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα από τον Μάρτιο, πριν χαλαρώσει τον αποκλεισμό του αυτή την εβδομάδα.
«Με την έκδοση του αιτήματός τους – που είναι γεμάτο με την απειλή κυρώσεων κατά του Ισραήλ, κατά του Ισραήλ, όχι κατά της Χαμάς – οι τρεις αυτοί ηγέτες δήλωσαν ουσιαστικά ότι θέλουν η Χαμάς να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε ο Νετανιάχου.
«Και τους δίνουν την ελπίδα να δημιουργήσουν ένα δεύτερο παλαιστινιακό κράτος από το οποίο η Χαμάς θα προσπαθήσει και πάλι να καταστρέψει το εβραϊκό κράτος».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι η Γαλλία, η οποία, όπως η Βρετανία και ο Καναδάς, χαρακτηρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, είναι «σταθερά προσηλωμένη στην ασφάλεια του Ισραήλ».
Είπε ότι είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό και ότι είναι «παράλογο και συκοφαντικό» να κατηγορούνται οι υποστηρικτές της λύσης των δύο κρατών ότι ενθαρρύνουν τον αντισημιτισμό ή τη Χαμάς.
Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας Λουκ Πόλαρντ δήλωσε ότι το Λονδίνο στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ για το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, «αλλά αυτή η αυτοάμυνα πρέπει να διεξάγεται εντός των ορίων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
«Αυτή τη στιγμή, στεκόμαστε σθεναρά ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια φτάνει στη Γάζα», δήλωσε στο Times Radio.