Υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
A photo taken on May 12, 2022 shows pipes at the Gasum plant in Raikkola, Imatra, Finland. - Russia may cut gas supplies to Finland soon over the Nordic country's refusal to pay Gazprom in rubles, Finnish state-owned Gasum said on May 17. (Photo by Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT Photo: AFP
Οι ανησυχίες για τις ρωσικές προμήθειες και την ικανότητα της περιοχής να προετοιμαστεί για τον χειμώνα παραμένουν.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησε μετά την ανακοίνωση του Καναδά ότι θα επιστρέψει στη Γερμανία μια τουρμπίνα για την επαναλειτουργία του εξοπλισμού στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 1, ένδειξη που μπορεί να εκτονώσει τις εντάσεις με τη Μόσχα. Η τιμή των συμβολαίων του φυσικού αερίου στην ηλεκτρονική χρηματιστηριακή πλατφόρμα της Ολλανδίας σημειώνει πτώση 6,9% στα 163 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την περασμένη εβδομάδα σημείωσε άνοδο 19%.

Η κίνηση του Καναδά φέρνει ανακούφιση στη Γερμανία και ευρύτερα στην Ευρώπη, καθώς οι σημαντικά μειωμένες ροές μέσω του αγωγού Nord Stream απειλούν το σχέδιο της περιοχής να αποθεματοποιήσει φυσικό αέριο για το χειμώνα.

Το Κρεμλίνο ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η τουρμπίνα θα βοηθήσει στην αύξηση των αποστολών προς την Ευρώπη. Η Gazprom λειτουργούσε τον αγωγό μόλις στο 40% της δυναμικότητάς του από τον περασμένο μήνα, αφού η τουρμπίνα στάλθηκε στον Καναδά για συντήρηση και δεν επέστρεψε λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το Βερολίνο προέτρεψε να σταλεί πίσω για να διευκολυνθεί η κρίση εφοδιασμού.

Η δοκιμή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, όταν θα ολοκληρωθούν οι ετήσιες εργασίες συντήρησης του αγωγού που ξεκίνησαν τη Δευτέρα. Η Γερμανία από τη μεριά της έχει εκφράσει ανησυχίες για το αν θα συνεχιστούν οι προμήθειες μετά το τέλος της συντήρησης του αγωγού. Η Gazprom χρειάζεται έξι μεγάλες τουρμπίνες για να λειτουργήσει ο αγωγός σε πλήρη δυναμικότητα, αλλά δεν είναι όλα τα εξαρτήματα που βρίσκονται ακόμη στη Ρωσία σε λειτουργική κατάσταση επειδή χρειάζονται συντήρηση, ανέφερε η εταιρεία.

Η καναδική κυβέρνηση εξέδωσε μια “χρονικά περιορισμένη και αναιρέσιμη” άδεια για να εξαιρέσει την τουρμπίνα από τις κυρώσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, επικαλούμενη την ανάγκη να βοηθήσει τη σύμμαχό της Γερμανία να αποφύγει μια ενεργειακή κρίση.

Κρίσιμη κατάσταση

Ο περιοσρισμός της προσφοράς τροφοδοτεί τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, αυξάνοντας τους λογαριασμούς και αναγκάζοντας τη βιομηχανία να αναζητήσει τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για να παραμείνει λειτουργική. Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι μια παρατεταμένη περικοπή των ροών από τη Ρωσία, και ακόμη περισσότερο μια πιθανή πλήρης διακοπή των προμηθειών, θα εκτροχιάσει τον σχεδιασμό δημιουργίας αποθεμάτων για το χειμώνα, όταν και η ζήτηση κορυφώνεται.

Σε περίπτωση που η ρωσική προμήθεια φυσικού αερίου επιστρέψει στα σημερινά επίπεδα μετά τη συντήρηση του αγωγού Nord Stream, οι εισαγωγές από τον προμηθευτή θα βοηθούσαν να διασφαλιστεί ένα επίπεδο πλήρωσης 87% των χώρων αποθήκευσης, που σημαίνει ένα επαρκές επίπεδο αποθήκευσης για τον χειμώνα, αναφέρει το BloombergNEF.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις ρωσικές προμήθειες και την ικανότητα της περιοχής να προετοιμαστεί για τον χειμώνα παραμένουν. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για την πλήρη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου σε αντίποινα για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.