Υποχώρηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπό την σκιά των εμπορικών εντάσεων

Διαρκείς και παραπάνω από φανερές οι επιπτώσεις της οικονομικής αναταραχής στα χρηματιστήρια της Γερμανίας και της Ιταλίας.

H κλιμάκωση της ρητορικής από την πλευρά του Πεκίνου επισκίασε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος έπειτα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις κερδών. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κατέγραφε ενδοσυνεδριακά απώλειες άνω της μισής ποσοστιαίας μονάδας αν και σε εβδομαδιαία βάση είχε τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων 18 μηνών.

Αρνητικά πρόσημα στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, καθώς οι επενδυτές φοβούνται για ένα νέο μπρα-ντε-φερ μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών και δημοσιονομικό εκτροχιασμό της ιταλικής οικονομίας. Σε αρνητικό έδαφος και ο FTSE 100 του Λονδίνου, όπως και ο CAC 40 του Παρισιού.

Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, που απειλεί να «γονατίσει» την παγκόσμια ανάπτυξη, έχει κλονίσει τα διεθνή χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να υποχωρεί 4,6% στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Έχοντας ως «βαρίδι» τις μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων, ο γερμανικός DAX σημείωνε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Αναλυτές της UBS προειδοποιούν τους επενδυτές να μην ερμηνεύουν θετικά την εξάμηνη αναβολή της απόφασης των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών.