Υποχωρούν τουρκική λίρα και κινεζικές μετοχές υπό τη σκιά του εμπορικού πολέμου

Υποχωρούν τουρκική λίρα και κινεζικές μετοχές υπό τη σκιά του εμπορικού πολέμου

Η τουρκική λίρα και οι κινεζικές μετοχές βρέθηκαν και πάλι σε αρνητικό έδαφος σήμερα λόγω των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Η τουρκική λίρα και οι κινεζικές μετοχές – τα δύο βασικά σημεία πίεσης για τις αναδυόμενες αγορές τους τελευταίους μήνες – βρέθηκαν και πάλι σε αρνητικό έδαφος σήμερα λόγω των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Τα βασικά χρηματιστήρια της Κίνας υποχώρησαν περισσότερο από 1%, καθώς η είδηση ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισεκ. δολαρίων σε δύο εβδομάδες αντιστάθμισε τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για το εμπόριο. Ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης υποχώρησε κατά 1,3% ενώ ο δείκτης των blue-chip CSI300 έκλεισε με απώλειες 1,6%.

Πιο εμφανείς ήταν οι πιέσεις και πάλι στην τουρκική λίρα, εν μέσω ανησυχιών για τους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και τη διαμάχη με την Ουάσινγκτον για τον Αμερικανό πάστορα, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα το 2016.

Διαβάστε ακόμη: Νέους δασμούς 50 δισ. σε κινεζικά προϊόντα ετοιμάζει ο Τραμπ

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε νωρίτερα στο επίπεδο των 5,2925 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση άνω του 1%. Χθες είχε ενισχυθεί μετά από δημοσιεύματα ότι επίκειται επίσκεψη τουρκικής αποστολής στην Ουάσινγκτον.

Τη Δευτέρα, το νόμισμα υποχώρησε κατά 5,5% στο επίπεδο των 5,4250 λιρών ανά δολάριο, που αποτελεί ιστορικά χαμηλό επίπεδο και τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την αδασμολόγητη πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές για κάποιες τουρκικές εξαγωγές.

«Η Τουρκία υπό πίεση να αυξήσει τα επιτόκια»

O αυξανόμενος πληθωρισμός, η πτώση του νομίσματος και οι εντάσεις με τις ΗΠΑ πλήττουν τους Τούρκους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις γράφει ο Guardian.

Οι αναλυτές δηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αυξήσει δραματικά το κόστος δανεισμού τις επόμενες μέρες για να εμποδίσει την πτώση της λίρας, η οποία μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τους τελευταίους 12 μήνες και σημείωσε πτώση ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα.

Η αδυναμία του νομίσματος επιδεινώθηκε από την αυξανόμενη τάση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρ.Τ.Ερντογάν να παρεμβαίνει στη διεξαγωγή της νομισματικής πολιτικής, αντιτιθέμενος στη χρήση υψηλότερων επιτοκίων για να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας.

Ο οικονομολόγος Ουίλλιαμ Τζάκσον, ειδικός στις αναδυόμενες αγορές στην Capital Economics, δήλωσε ότι η άμεση δράση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας φαίνεται τώρα αναπόφευκτη. Ο Τζακσον δήλωσε ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμενόταν να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες κατά τους προσεχείς μήνες, αλλά πλέον φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε λίγες μέρες.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν περαιτέρω επιδεινώσει τη νομισματική κρίση που ήδη βλάπτει τους Τούρκους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με δάνεια σε ξένα νομίσματα, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.