Υποχρεωτική η υποβολή των ισολογισμών στην Τράπεζα της Ελλάδος

Υποχρεωτική η υποβολή των ισολογισμών στην Τράπεζα της Ελλάδος
Φωτογραφία που δόθηκε σήμετα στη δημοσιότητα και εικονίζει το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ. Μένει λιγότερο από ένας μήνας για την κυκλοφορία του νέου τραπεζογραμματίου των 50 Ευρώ στις 4 Απριλίου 2017. Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Τράπεζα της Ελλάδος/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τον προσεχή Νοέμβριο ξεκινάει η υποχρεωτική υποβολή οικονομικών στοιχείων από τις επιχειρήσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με Πράξη του Διοικητή στην ΤτΕ συστάθηκε Κεντρικό Γραφείο Ισολογισμών, έργο του οποίου θα είναι η συλλογή και παροχή εξειδικευμένης στατιστικής πληροφόρησης για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία των εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην υποστήριξη των πράξεων της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και στην παροχή στατιστικής πληροφόρησης για την κατάρτιση των χρηματοοικονομικών λογαριασμών της ελληνικής οικονομίας από τη Διεύθυνση Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδος, με γνώμονα τη διατήρηση της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Τα στοιχεία αυτά είναι επίσης αναγκαία για τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών (Macroeconomic Imbalance Procedure), όπως απαιτείται από την ΕΕ. Αντίστοιχα Κεντρικά Γραφεία Ισολογισμών λειτουργούν ήδη στις περισσότερες κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Τα νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, τα οποία έχουν τη μορφή της ανώνυμης εταιρίας (εισηγμένης ή μη), της εταιρίας περιορισμένης ευθύνης, της ετερόρρυθμης κατά μετοχές εταιρίας και της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας και συντάσσουν (κατ’ εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου 1 του Ν. 4308/2014) τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους, υποχρεούνται, ταυτόχρονα με την κατά νόμο υποχρέωση δημοσίευσής τους, να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα οικονομικά τους στοιχεία, στη μορφή που περιγράφεται στην Πράξη Διοικητή, ώστε να είναι δυνατή η αυτοματοποιημένη επεξεργασία τους.

Επισημαίνεται ότι τα παρεχόμενα στοιχεία, αν και είναι δημοσιευμένα, δεν θα δημοσιεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ατομική βάση, αλλά μόνο σε συγκεντρωτική μορφή, ώστε να αποφεύγεται, έστω και έμμεσα, η αναγνώριση της ταυτότητας των επιχειρήσεων.