«Υπομονή όσο χρειαστεί» λέει ο Μπάιντεν στους Αμερικανούς που έχουν θυμώσει με τις υψηλές τιμές της βενζίνης

«Υπομονή όσο χρειαστεί» λέει ο Μπάιντεν στους Αμερικανούς που έχουν θυμώσει με τις υψηλές τιμές της βενζίνης
Gas prices are displayed on a gas pump at an Exxon gas station in Washington, DC, on May 24, 2022. (Photo by Stefani Reynolds / AFP) Photo: AFP
Οι Αμερικανοί έχουν θυμώσει με τις υψηλές τιμές της βενζίνης και ο Μπάιντεν τους λέει ότι θα πρέπει να τις υπομείνουν «όσο χρειαστεί» για να ηττηθεί ο Πούτιν στην Ουκρανία.

της Erin Prater

Οι Αμερικανοί θα υπομείνουν τις υψηλές τιμές της βενζίνης «όσο χρειαστεί» για να κατασταλεί η εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Αλήθεια, τους Αμερικανούς τους ρώτησε πριν πει κάτι τέτοιο;

Ένας δημοσιογράφος στη συνέντευξη Τύπου της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ρώτησε τον Μπάιντεν πόσο καιρό είναι δίκαιο «να περιμένουμε από τους Αμερικανούς οδηγούς και τους οδηγούς σε όλο τον κόσμο να πληρώνουν αυτό το premium για αυτόν τον πόλεμο», αναφερόμενος στην Ουκρανία.

«Όσο χρειαστεί, ώστε η Ρωσία να μην μπορεί, στην πραγματικότητα, να νικήσει την Ουκρανία και να προχωρήσει πέρα από την Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν.

Οι μέσες εθνικές τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τα 5 δολάρια το γαλόνι αυτό το μήνα – ένα νέο ρεκόρ, παρά την ιστορικά μεγάλη απελευθέρωση των εθνικών αποθεμάτων του Μπάιντεν νωρίτερα φέτος. Ο Μπάιντεν έχει καλέσει το Κογκρέσο να αναστείλει τον ομοσπονδιακό φόρο στη βενζίνη για τρεις μήνες, ώστε να συμβάλει στην ελάφρυνση του οικονομικού βάρους για τους καταναλωτές, αλλά έχει συναντήσει αντίσταση από το κόμμα του.

Όταν ερωτώνται, οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να συμφωνούν.

Η πλειοψηφία της χώρας – 60% των Αμερικανών – αποδοκιμάζει την ηγεσία του Μπάιντεν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Associated Press – NORC Center for Public Affairs Research, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Όσον αφορά τους χειρισμούς του στην οικονομία, τα αποτελέσματα είναι χειρότερα, με σχεδόν 70% να τον αποδοκιμάζει, συμπεριλαμβανομένου του 43% των Δημοκρατικών.

Σχεδόν το 80% των Αμερικανών χαρακτηρίζει κακές τις οικονομικές συνθήκες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του 67% των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Ο Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα στο Associated Press ότι αντιλαμβάνεται ότι τον κατηγορούν, με την αύξηση των τιμών της βενζίνης να συσχετίζεται με την πτώση της δημοτικότητάς του.

Το AP ρώτησε τον Μπάιντεν ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος.

«Αν φταίω εγώ, γιατί σε κάθε άλλη μεγάλη βιομηχανική χώρα του κόσμου ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος; Το αναρωτιέστε αυτό;», είπε. «Δεν κάνω τον εξυπνάκια».

Οι κυρώσεις που διέταξε ο Μπάιντεν κατά της Ρωσίας έχουν διαταράξει τις αγορές τροφίμων και ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Τέτοιες αποφάσεις ήταν απαραίτητες και ο Μπάιντεν τις έλαβε ως αρχιστράτηγος και όχι ως πολιτικός υποψήφιος, δήλωσε στο AP.

«Είμαι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε. «Δεν πρόκειται για την πολιτική μου επιβίωση. Έχει να κάνει με το τι είναι καλύτερο για τη χώρα… Τι θα συμβεί αν η ισχυρότερη δύναμη, το ΝΑΤΟ, η οργανωτική δομή που φτιάξαμε μαζί, υποχωρήσει μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα;».

Πηγή: fortune.com