Υποψίες σαμποτάζ στις «άνευ προηγουμένου» ζημιές στους δύο ρωσικούς αγωγούς Nord Stream προς τη Γερμανία

Υποψίες σαμποτάζ στις «άνευ προηγουμένου» ζημιές στους δύο ρωσικούς αγωγούς Nord Stream προς τη Γερμανία
epa10209592 A handout photo taken from a Danish F-16 jet on 27 September 2022 and made available by the Danish Defence Command shows a gas leak of the Nord Stream 2 pipeline off Bornholm, Denmark, Baltic Sea. The Danish energy agency confirmed 27 September 2022 three gas leaks on the Nord Stream 1 and 2 pipelines. EPA/Danish Defence Command / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Είναι η Ρωσία πίσω από τα παράξενα αυτά περιστατικά για να αποσταθεροποιήσει τις αγορές;

Του Christiaan Hetzner

Οι πρωτοφανείς ζημιές στους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα μπορεί να είναι έργο δολιοφθοράς, πιστεύουν Γερμανοί αξιωματούχοι.

Η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel ανέφερε την Τρίτη ότι κυβερνητικές πηγές υποψιάζονται πως οι διαρροές που έστρεψαν τα πλοία μακριά από τις πληγείσες περιοχές θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί σκόπιμα, αν και θα χρειαστούν ημέρες, αν όχι εβδομάδες, για να το εξακριβώσουν οι δύτες βαθέων υδάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υποψίες επικεντρώνονται στο κατά πόσον οι ζημιές μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας επιχείρησης από τη Ρωσία για να αποσταθεροποιηθούν οι αγορές και να αυξηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Μια άλλη θεωρία υποδηλώνει ότι διεξήχθη από πράκτορες που συνδέονται με την Ουκρανία, οι οποίοι επεδίωκαν να θέσουν εκτός λειτουργίας τους δύο αγωγούς και να αναγκάσουν το φυσικό αέριο να περάσει από το πολωνικό και ουκρανικό έδαφος προς φιλικές προς τη Ρωσία ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σερβία.

Οι τρεις διαρροές ανακαλύφθηκαν σε σουηδικά και δανέζικα χωρικά ύδατα, με τη μία να βρίσκεται κοντά στο νησί Bornholm. Αυτή τυχαίνει επίσης να είναι η περιοχή όπου διέρχεται μια νέα, υποστηριζόμενη από την ΕΕ γραμμή διαμετακόμισης φυσικού αερίου με την ονομασία Baltic Pipe, η οποία πρόκειται να τεθεί σε μερική λειτουργία το Σάββατο.

«Ακόμα και στη φαντασία μας δεν μπορούμε να σκεφτούμε ούτε μία περίπτωση, στην οποία αυτή δεν ήταν μια προγραμματισμένη επίθεση», ανέφερε στην εφημερίδα μια πηγή που είχε ενημερωθεί για τις σκέψεις της κυβέρνησης. «Όλα συνηγορούν στο ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση».

Η Ναυτιλιακή Αρχή της Σουηδίας εξέδωσε προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, λίγο μετά την ανακάλυψη μιας διαρροής στον κοντινό αγωγό Nord Stream 2 από τις δανέζικες αρχές, γεγονός που ώθησε τους αξιωματούχους να περιορίσουν τη ναυσιπλοΐα σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων.

Τα σκάφη μπορεί να χάσουν την πλευστότητά τους εάν εισέλθουν στην περιοχή και το αέριο θα μπορούσε επίσης να αναφλεγεί στον αέρα πάνω από το νερό. «Υπάρχει ο κίνδυνος μιας πολύ μεγάλης έκρηξης εάν το αέριο έρθει σε επαφή με σπινθήρα. Επιπλέον είναι δηλητηριώδες για τον άνθρωπο και τα ζώα», δήλωσε ο Simon Pedersen, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Aalborg.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν έκανε αμέσως κάποιο σχόλιο όταν επικοινώνησε με το Fortune. Η Ρωσία είχε ήδη σταματήσει εντελώς τις μεταφορές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, ενώ ο Nord Stream 2, παρά το γεγονός ότι ήταν γεμάτος με φυσικό αέριο, δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία.

Πριν από τη διακοπή όλων των αποστολών μέσω του Nord Stream 1, ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός όμιλος Gazprom είχε μειώσει την ποσότητα φυσικού αερίου που έστελνε στη Γερμανία στο 20% περίπου της ετήσιας χωρητικότητας του αγωγού των 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm), επικαλούμενος την ανάγκη να φιλοξενήσει εργασίες συντήρησης. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, διέκοψε όλες τις περαιτέρω προμήθειες λόγω μηχανικής βλάβης, όπως ισχυρίστηκε.

Η Μόσχα προσφέρθηκε να διοχετεύσει φρέσκο αέριο μέσω του Nord Stream 2, τον οποίο η Γερμανία είχε βάλει στη …ναφθαλίνη πριν τεθεί σε λειτουργία λόγω της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

«Εξαιρετικά σπάνιες διαρροές»

Η είδηση των διαρροών στον αγωγό ήταν «πολύ ανησυχητική», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν.

«Πρόκειται για μια εντελώς πρωτοφανή κατάσταση που απαιτεί επείγουσα έρευνα», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα δανέζικα μέσα ενημέρωσης, εγχώρια στρατιωτικά αεροσκάφη εντόπισαν αέριο να αναβλύζει στην επιφάνεια του νερού μετά την πτώση της πίεσης στον αγωγό Nord Stream 2 στα 7 bar από 105 που ήταν προηγουμένως.

Ο επικεφαλής της Δανέζικης Υπηρεσίας Ενέργειας, Kristoffer Bottzauw, δήλωσε ότι «παραβιάσεις αγωγών φυσικού αερίου συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια».

Εκπρόσωπος του διαχειριστή του Nord Stream 1, του οποίου οι δίδυμοι αγωγοί επηρεάστηκαν και οι δύο, δήλωσε στο Fortune ότι η εταιρεία δεν μπορεί να σχολιάσει τον λόγο της διαρροής, αλλά θα παράσχει περαιτέρω πληροφορίες στο κοινό μόλις είναι σε θέση να επαληθεύσει την αιτία.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Baltic Pipe γιόρτασε τα επίσημα εγκαίνιά της στο Goleniów της Πολωνίας. Προβλέπεται να μεταφέρει έως και 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Νορβηγία στην Πολωνία, περνώντας από το έδαφος της Δανίας, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson ανέφερε σε δήλωσή του ότι η γραμμή διαμετακόμισης φυσικού αερίου είναι ένα «έργο-κλειδί για την ασφάλεια του εφοδιασμού της περιοχής» που θα διαδραματίσει «πολύτιμο ρόλο στην άμβλυνση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης».

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι ανακαλύφθηκαν τρεις διαρροές, αλλά δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει την αιτία.

«Δεν είναι πραγματικά η κατάλληλη στιγμή για εικασίες σχετικά με τις πιθανές αιτίες και τις όποιες συμπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν ή να μην υπάρχουν όσον αφορά το πότε συνέβησαν», δήλωσε εκπρόσωπος.

Πηγή: Fortune.com