Υπόσχεση Τζινπίνγκ για «νέο άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας

Υπόσχεση Τζινπίνγκ για «νέο άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας

«Το Πεκίνου θα προχωρήσει στην ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου και την προώθηση μέτρων με στόχο την αύξηση των εισαγωγώ και των ξένων επενδύσεων σε κινεζικό έδαφος».

Τη δέσμευση της Κίνας να ανοίξει όλες τις αγορές της χώρας, από την αυτοκινητοβιομηχανία έως και την αγορά των χρηματοοικοννομικών υπηρεσιών, επανέλαβε ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, ενώ σε μία έμμεση, αλλά σαφή αιχμή κατά των ΗΠΑ προειδοποίησε κατά της επιστροφής σε «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου».

Από το βήμα του Φόρουμ Μποάο, το οποίο αποτελεί την κινεζική «απάντηση» στο Νταβός, ο Σι υπογράμμισε την προσήλωση του Πεκίνου στην ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου και την προώθηση μέτρων με στόχο την αύξηση των εισαγωγών, την χαλάρωση των περιορισμών για τις ξένες επενδύσεις σε κινεζικό έδαφος και την επέκταση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Πρόκειται ουσιαστικά για τα μέτωπα, στα οποία δέχεται κριτική από τη Δύση, με τα εντονότερα πυρά να προέρχονται από τις ΗΠΑ.

«Η ανθρώπινη κοινότητα καλείται να λάβει μία μεγάλη απόφαση: Να μείνει ανοιχτή ή να κλείσει, να πάει μπροστά ή να γυρίσει πίσω» είπε ο Σι ενώπιον εκατοντάδων επενδυτών, που συγκεντρώθηκαν για το φόρουμ στην Χαινάν. Αν και απέφυγε την όποια ευθεία αναφορά στον Αμερικανό πρόεδρο, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην στάση του ομολόγου του, λέγοντας: «Στον σημερινό κόσμο, στον οποίο η τάση της ειρηνής και της συνεργασίας προοδεύει, η νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου και η λογική του παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος είναι ξεπερασμένα».

Παράλληλα ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε πως η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», δηλαδή ο νέος Δρόμος του Μεταξιού, που προωθεί το Πεκίνο, θα ωφελήσει με τις μεγάλες επενδύσεις όχι αποκλειστικά την κινεζική, αλλά συνολικά την παγκόσμια οικονομία.

Η ομιλία Σι συμπίπτει με την 40η επέτειο από τις πρώτες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που προωθήθηκαν στην Κίνα με στόχο το άνοιγμά της στον κόσμο και οι οποίες την μεταμόρφωσαν και την ανέδειξαν σε δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.