Υποσχέσεις για ανάπτυξη άφησε (πάλι) η G20

Υποσχέσεις για ανάπτυξη άφησε (πάλι) η G20

Στο μενού των υπουργών Οικονομικών η οικονομική ανάκαμψη και η φοροδιαφυγή των πολυεθνικών.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι στη Μόσχα κατέληξε στο γνωστό πλέον συμπέρασμα ότι η παγκόσμια οικονομία χωλαίνει.

Έτσι η G20 δεσμεύτηκε για ακόμα μια φορά να θέσει ως άμεση προτεραιότητα της, την ανάπτυξη και την απασχόληση και μάλιστα άμεσα. «Η παγκόσμια οικονομία παραμένει πολύ αδύναμη και η ανάκαμψη εύθραυστη και άνιση», επισημαίνεται σχετικά στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Διαβάστε: Παιχνίδια τακτικής για το ελληνικό χρέος

Οι υπουργοί Οικονομικών των πλούσιων και αναδυομένων χωρών, που συναντήθηκαν στη Μόσχα την Παρασκευή και το Σάββατο για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών της G20 στην Αγία Πετρούπολη τον Σεπτέμβριο, τάχθηκαν επίσης υπέρ των «ταξινομημένων με προσοχή και σαφώς κοινοποιημένων» αλλαγών στη νομισματική πολιτική.

Ακόμη δήλωσαν πως «υποστηρίζουν πλήρως» το σχέδιο δράσης του ΟΟΣΑ κατά των φορολογικών στρατηγικών που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρίες προκειμένου να αποφύγουν τους φόρους.

Ο ΟΟΣΑ πρότεινε μια εφαρμογή αυτού του σχεδίου μέσα σε δύο χρόνια από τώρα, όμως οι υπουργοί εξέφρασαν απλώς την επιθυμία να υπάρξουν «καθιερωμένα στάδια για την ανάπτυξη των προτάσεων και των συστάσεων για την εφαρμογή των 15 σημείων» αυτού του σχεδίου.

Τι προβλέπει το σχέδιο του ΟΟΣΑ
Το μεγάλου βεληνεκούς σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση «της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετακίνησης των κερδών» παρουσιάσθηκε από τον ΟΟΣΑ σε αντίδραση στις διαρκείς επικρίσεις για τους χαμηλούς φόρους που πληρώνουν ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Google και η Apple.

Διαβάστε: Κάντο όπως η Apple!

Ο Πασκάλ Σεν Αμάν, ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΟΣΑ για φορολογικά θέματα, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία θα οδηγήσει στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις πολυεθνικές που διοργανώνουν τις δραστηριότητές τους με τρόπο, ώστε να πληρώνουν χαμηλούς φόρους. «Γνωρίζουν (οι πολυεθνικές) ότι η χρυσή εποχή του “δεν πληρώνουμε πουθενά φόρους” έχει παρέλθει», δήλωσε.

Tο σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερες από μία δεκάδα προτάσεων για να εμποδίζεται η δημιουργία κενών μεταξύ των εθνικών φορολογικών συστημάτων και να αντιμετωπίζονται πρακτικές που διαχωρίζουν τεχνητά το φορολογητέο εισόδημα από τη δραστηριότητα που το δημιουργεί. Περιλαμβάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση καταχρήσεων φορολογικών συνθηκών, την αποτροπή φοροαποφυγής με την μετατόπιση άυλων στοιχείων μεταξύ των εταιρειών των ομίλων και την εξουδετέρωση της επίπτωσης «υβριδικών» δομών που χρησιμοποιούνται για να μειώνεται κατά πολλά δισ. δολάρια η φορολογία.

Η επίδραση του σχεδίου θα εξαρτηθεί από τη βούληση των χωρών να κάνουν συμβιβασμούς την επόμενη διετία, καθώς θα διαμορφώνονται οι λεπτομέρειες των προτεινόμενων αλλαγών.