Υποστήριξε τη δημιουργική επιχειρηματικότητα του τόπου σου με 10 ευρώ

Υποστήριξε τη δημιουργική επιχειρηματικότητα του τόπου σου με 10 ευρώ

Το FEAST πρόκειται για ένα πρωτότυπο δημοκρατικό πείραμα εναλλακτικής μικροχρηματοδότησης δημιουργικών έργων.

H δράση FEAST (Funding Entrepreneurship & the Arts with Sustainable Tactics) δημιουργήθηκε με στόχο να καλύψει το κενό στη χρηματοδότηση των stratups και να βοηθήσει τους νέους επιχειρηματίες να ολοκληρώσουν τις ιδέες τους.

Η Αργυρώ Μπαράτα και Νίκη Βουίμτα ανέπτυξαν μια εύκολη διαδικασία: Μία φορά το μήνα διοργανώνεται ένα κάλεσμα σε δείπνο όπου παρουσιάζονται 4-5 projects που αναζητούν μικροχρηματοδότηση, απαραίτητη για να πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα προς την υλοποίηση τους. Το κοινό, με μία δωρεά 10€, συμμετέχει στο δείπνο και δικαιούται μία ψήφο. Οι δημιουργοί έχουν στη διάθεσή τους 10 λεπτά για να παρουσιάσουν την ιδέα τους, να εξηγήσουν τους λόγους που αναζητούν τη χρηματοδότηση και να εμπνεύσουν το κοινό, ώστε να διεκδικήσουν την ψήφο του. Στο τέλος της βραδιάς το κοινό ψηφίζει την ιδέα που προτιμά και ο νικητής κερδίζει τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τις δωρεές όσων έχουν συμμετάσχει στο συγκεκριμένο δείπνο.

To τρίτο FEAST ξεκινά στις 9 απόψε, στον χώρο των «Les Yper Yper», στο κέντρο, καλώντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης να γίνουν συνδαιτυμόνες σε ένα ανοιχτό δημόσιο δείπνο, στηρίζοντας οικονομικά την επιχειρηματική ιδέα που θα επιλέξουν ως καλύτερη μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων.

Η ιδέα του FEAST είναι απλή, αλλά αποδίδει: κάθε συνδαιτυμόνας, με μια δωρεά 10 ευρώ, δικαιούται τη συμμετοχή του στο όρθιο δείπνο και μία ψήφο. Όποια ομάδα λάβει τις περισσότερες ψήφους, λαμβάνει και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα στάδιο τουproject.

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;

Από το Ντιτρόιτ στη Θεσσαλονίκη. Και από Νοέμβριο και στην Αθήνα
«Πριν από 1,5 χρόνο βρέθηκα σε μια έκθεση στο εξωτερικό, όπου ενημερώθηκα για το Detroit Soup, στην ουσία συλλογικά δείπνα για crowdfunding. Σκεφτήκαμε ότι είναι μια τέλεια ιδέα, που μπορεί να έρθει στην Ελλάδα, όπου πολλοί μικροί δημιουργοί δεν έχουν πρόσβαση ούτε στην ελάχιστη απαιτούμενη χρηματοδότηση για το project τους, π.χ., των 500 ή 1000 ευρώ» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αργυρώ.

Στα προηγούμενα δύο δείπνα είχαν συμμετάσχει συνολικά 350 άτομα, γεγονός που στοιχειοθετεί το ενδιαφέρον για τέτοιες πρωτοβουλίες, ήδη από τα σπάργανά τους. Μάλιστα, στις 13/11 θα πραγματοποιηθεί το πρώτο FEAST στην Αθήνα, ενώ η Αργυρώ και η Νίκη βρίσκονται σε συζητήσεις με άλλες δύο πόλεις, οι οποίες επίσης ενδιαφέρονται να καθιερώσουν τέτοια δείπνα.

Κριτήριο συμμετοχής: Δημιουργικότητα και πρωτοτυπία
Το κριτήριο που πρέπει να πληροί απαραιτήτως ένα project, ώστε να διεκδικήσει χρηματοδότηση μέσω του FEAST, είναι η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία. Για παράδειγμα, σημειώνει η Αργυρώ, στο πρώτο δείπνο συμμετείχε μια πρόταση για τη δημιουργία εταιρείας, που θα παράγει τρόφιμα από βιολογικές πρώτες ύλες. Στο δεύτερο, διεκδίκησε χρηματοδότηση μια δημιουργός από τη Θεσσαλονίκη, η οποία ενδιαφερόταν να κάνει τρισδιάστατη εκτύπωση ρούχων (3D Printing).

Οι τέσσερις υποψήφιοι
Στο αποψινό FEAST συμμετέχουν τέσσερις ομάδες, οι οποίες -όπως και στα προηγούμενα δείπνα- θα κάνουν μια σύντομη παρουσίαση της ιδέας τους -χρησιμοποιώντας μόνο τον λόγο και όχι οπτικοακουστικά μέσα, ώστε να έχουν όλες τις ίδιες δυνατότητες- και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ψηφοφορία και θα ακολουθήσει το δείπνο.

Οι ιδέες αυτές είναι οι εξής:

Think Tank
Οι Thessaloniki Next2U προτείνουν τη δημιουργία αστικών δημόσιων δανειστικών βιβλιοθηκών σε δημόσιο χώρο. Η βιβλιοθήκη τους θέλουν να αποτελέσει ένα απρόσμενο αστικό πείραμα, κάτι σαν τους κρυμμένους θησαυρούς, να προκαλεί τους περαστικούς να σταματήσουν και να την ανακαλύψουν. Πρόκειται για μια ελαφριά και ευέλικτη κατασκευή, που δημιουργεί «σπιτικό» χώρο για τους αναγνώστες.

Etherica
H καλλιτεχνική ομάδα Etherica της σχολής Aerial Arts Thessaloniki παρουσιάζει την τέχνη του τσίρκο και τον ακροβατικών μέσα από shows ντυμένα με μουσική και τραγούδι. Ο εναέριος χορός και η εναέρια yoga παρουσιάζουν μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και σκοπός της ομάδας είναι να γίνουν ολοένα πιο γνωστές και προσιτές οικονομικά. Η ομάδα διεκδικεί τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού της.

Purple Games
Η Purple Games είναι μια νέα εταιρία παραγωγής επιτραπέζιων παιχνιδιών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τους νέους της πόλης να αναδείξουν το ταλέντο τους παγκοσμίως. Σκοπός της είναι η κατασκευή πρωτότυπων επιτραπέζιων παιχνιδιών, μέσω συνεργασίας ανάμεσα σε game designers, γραφίστες και ζωγράφους. Η ομάδα ζητά την υποστήριξη των συνδαιτυμόνων για τη δημιουργία ιστοσελίδας, που θα λειτουργεί και ως e-shop.

Μαζί με τ’ άπλυτα
Η Push Your Art Company, ένας πυρήνας νέων παραγωγών και καλλιτεχνών παρουσιάζει, στις 24 Νοεμβρίου και για οκτώ παραστάσεις, στο Θέατρο Αυλαία, το θεατρικό έργο «Μαζί με τ’ άπλυτα» του Αμερικανού σατυρικού συγγραφέα Cristopher Durang. Το έργο, για το οποίο αναζητούν τη χρηματοδότηση της παραγωγής μέσω του FEAST, είναι μια προκλητική μαύρη κωμωδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ