Υπόθεση Μαυρίκου: Τι τον οδήγησε σε φριχτό θάνατο

Υπόθεση Μαυρίκου: Τι τον οδήγησε σε φριχτό θάνατο

Μία τρύπα στο δάπεδο της Porsche του Μαυρίκου, σπασμένη η μία εξάτμιση στο ίδιο ύψος και ίχνη βλάβης και απώλειας λιπαντικών στο σασμάν.

Θοδωρής Παναγιωτίδης

Πυρετώδεις είναι οι προσπάθειες να καταλήξουν οι πραγματογνώμονες σε ένα συμπέρασμα για τα αίτια της τραγωδίας που οδήγησαν στον φρικτό θάνατο τον εκδότη της «Ακρόπολης» Παναγιώτη Μαυρίκο, επί της Αττικής Οδού, στις 9 Ιουνίου, όπου κάηκε ζωντανός μέσα στο υπερπολυτελές τζιπ του, όταν αυτό άρπαξε φωτιά κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

Με ένα από τα αρκετά αιτήματα που σε αυτό το διάστημα καταλήγουν από τους πραγματογνώμονες στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής, οι δύο τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας ζητούν να ελεγχθεί εκ νέου μία μυστηριώδης τρύπα που εντοπίστηκε στο δάπεδο της Porsche, κάτω από το κάθισμα του οδηγού.

Το αίτημα αφορά τον ενδελεχή έλεγχο της περιφέρειας της τρύπας για τυχόν εντοπισμό ξένου υλικού, πυρίτιδας κλπ., αν και σύμφωνα με πληροφορίες, στο αυτοκίνητο έχει προηγηθεί επίμονος και εξαιρετικά ενδελεχής έλεγχος από τους επιστήμονες των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. και των πυροτεχνουργών των ΤΕΕΜ και δεν εντοπίστηκε πουθενά το παραμικρό ίχνος πυρίτιδας.

Πρόσθετα, οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας αναφέρουν πως έχουν εντοπίσει θραύση της δεξιάς εξάτμισης, ακριβώς στο ίδιο ύψος με την τρύπα στο δάπεδο, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι για κάποιο λόγο έσκασε η εξάτμιση και πιθανόν προκάλεσε και την τρύπα στο δάπεδο και ζητούν την αφαίρεση και τον ενδελεχή έλεγχο του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων από το οποίο σε πρώτη φάση εντοπίζουν ίχνη σοβαρής βλάβης, σπασμένα γρανάζια και απώλεια λιπαντικών, από το οποίο ενδεχομένως να ξεκίνησε όλη η καταστροφική αλυσίδα των βλαβών στο υπερπολυτελές όχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς θα περνούν οι μέρες, οι πραγματογνώμονες θα βρίσκονται σε θέση να ξεκαθαρίσουν αν τα λάδια και τα λιπαντικά που βρίσκουν, προέρχονται από το κιβώτιο ταχυτήτων, το τιμόνι ή το κάρτερ, όμως μία αλυσιδωτή πορεία βλαβών ίσως να μπορούσε να εξηγήσει και την αδυναμία ελέγχου του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα, τα μοιραία δευτερόλεπτα να κινείται επίμονα στα αριστερά και να σέρνεται με τα πλαϊνά, εφαπτόμενο στο τσιμέντινο διαχωριστικό.

Όπως βεβαίως, τυχόν αιφνίδια απώλεια λιπαντικών σε συνδυασμό με την πυρακτωμένη εξάτμιση θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν και την πρόκληση της μοιραίας πυρκαγιάς.

Με λίγα λόγια, η μία αιφνίδια και βίαια βλάβη να επέφερε την άλλη. Αυτό όμως που είναι το πραγματικό στοίχημα των πραγματογνωμόνων, δεν είναι μόνο να ξεκαθαρίσουν την αλληλουχία των βλαβών, αλλά το εάν και κατά πόσο αυτές επήλθαν από δολιοφθορά ή από κακή συντήρηση…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πραγματογνώμονες, όπως όλα δείχνουν, θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια που τους έχουν παράσχει οι Αρχές (δύο μήνες με δικαίωμα αίτησης για παράταση) ώστε να καταλήξουν σε απόλυτα ασφαλή και τεκμηριωμένα συμπεράσματα.

Πηγή: news247.gr