Υποχωρούν οι τιμές φυσικού αερίου μετά τη συμφωνία για πλαφόν

Υποχωρούν οι τιμές φυσικού αερίου μετά τη συμφωνία για πλαφόν
A woman walks along a booster compressor station at the Bovanenkovo gas field on the Yamal peninsula in the Arctic circle on May 21, 2019. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP) Photo: AFP
Το κόστος του φυσικού αερίου "εκτοξεύθηκε" μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Υποχώρησαν περεταίρω οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη συμφωνία των υπ. Ενέργειας της ΕΕ για πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ/ΜWh.

Οι τιμές στο συμβόλαιο μηνός Ιανουαρίου του κόμβου φυσικού αερίου της Ολλανδίας Title Transfer Facility (TTF) υποχωρούν 7% στα 107 ευρώ/ΜWh. Στην αρχή της ημέρας υποχωρούσαν σχεδόν 5%, εν αναμονή της απόφασης της ΕΕ. Τα προθεσμιακά συμβόλαια Φεβρουαρίο υποχωρούν κι αυτά 7% στα 108 ευρώ/ΜWh.

Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη του φυσικού αερίου μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες σε περίπου 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, παραμένουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι αναλυτές αναμένουν επίσης ότι οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν το επόμενο έτος, καθώς αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές προμήθειες.

Η συμφωνία ξεκλειδώνει επίσης ένα ευρύτερο πακέτο έκτακτης ανάγκης για να περιοριστεί η αστάθεια της αγοράς και να ανοίξει ο δρόμος για κοινές αγορές φυσικού αερίου, οι οποίες είχαν τεθεί σε αναμονή εν μέσω ρήγματος στο ανώτατο όριο τιμών. Η Γερμανία αναζητούσε απλούστερες διαδικασίες για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο περιβάλλον ως στοιχείο του ευρύτερου μέτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ