Υψηλές πτήσεις για τις αεροπορικές εταιρείες

Υψηλές πτήσεις για τις αεροπορικές εταιρείες

Διεθνής έρευνα δείχνει πως οι αερομεταφορείς σε όλο τον κόσμο είχαν έσοδα ύψους 31,5 δισ. δολαρίων χωρίς καν να πουλήσουν αεροπορικά εισητήρια!

Έσοδα ύψους 31,5 δισ. δολαρίων είχαν οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως από χρεώσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή των εισητηρίων που καταβάλουν οι επιβάτες. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα των CarTrawler και IdeaWorksCompany, τα έσοδα αυτά είναι περισσότερο από 11 φορές μεγαλύτερα από ότι ήταν πριν από έξι χρόνια.

Οι χρειώσεις αυτές -από την έξτρα χρέωση για βαλίτσα μέχρι το κόστος ενός καφέ μέσα στην πτήση- αυξήθηκαν πολύ πιιο γρήγορα από ότι οι τιμές των εισητηρίων και συνέβαλαν στο να παραμείνουν κερδοφόρες οι αεροπορικές εταιρείες. Οι τιμές των εισητηρίων υπολογίζεται πως στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν περίπου 4%.

Ωστόσο, λιγότερο από τις μισές αυτές χρεώσεις πληρώνονται απευθείας από τους ίδιους τους επιβάτες προς την εταιρεία. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των αμερικανικών αερομεταφορέων, το 25% των εσόδων προέρχεται από χρεώσεις για τις αποσκευές και το 10% από τις υπηρεσίες a la carte, όπως η πρώιμη επιβίβαση (early boarding) και η πώληση αναψυκτικών στην πτήση. Ένα ποσό της τάξης του 5% προέρχεται από συμφωνίες με ξενοδοχεία, γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων και ασφαλιστικά προγράμματα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό -περίπου το 60%- προέρχεται από την πώληση μιλίων συχνών πτήσεων (frequent-flier programmes) σε εταιρείες πιστωτικών καρτών και άλλες επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν τα μίλια για να επιβραβεύσουν τους πελάτες τους.

Διαβάστε ακόμη:

Η καλύτερη αεροπορική εταιρεία για τη φετινή χρονιά

Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη η Aegean