Ιπτάμενα αυτοκίνητα… υπάρχουν!

Ιπτάμενα αυτοκίνητα… υπάρχουν!
SLIDE ANNOUNCE Hoverboard_PR Image 2 WITH LOGO

... απλά δεν μπορούμε να τα οδηγήσουμε ακόμη.

Από την αυγή του μηχανοκίνητου οχήματος, το όνειρο των ιπτάμενων αυτοκινήτων έχει εξιτάρει τη λαϊκή φαντασία. Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα έχουν γίνει συνώνυμα της καινοτομίας, αλλά και έμβλημα ενός μέλλοντος που δεν ήρθε ποτέ. Όπως είπε και ο επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων Πίτερ Θιλ, «θέλαμε ιπτάμενα αυτοκίνητα, και καταλήξαμε να έχουμε 140 χαρακτήρες».

Τώρα, όμως, αυτό το μέλλον μπορεί να είναι πιο κοντά απ’ ό,τι συνειδητοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Τον περασμένο μήνα μόνο, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συνεργάστηκε με μια startup με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο για να φτιάξει ένα αιωρούμενο ποδήλατο στο Μέριλαντ, ενώ το ευρωπαϊκό τμήμα της Lexus (της Toyota) παρουσίασε μια αιωρούμενη σανίδα, και ένας Ολλανδός μηχανικός κατασκεύασε έναν ιπτάμενο – αιωρούμενο «θρόνο» στην αυλή του.

Υπάρχουν, στην πραγματικότητα, πολλές παραλλαγές αυτοκινήτου που θα σας πάνε από το σημείο Α στο σημείο Β χωρίς να αγγίζουν το έδαφος. Το πρόβλημα είναι ότι λειτουργούν μόνο σε πολύ μικρή κλίμακα. Το υψηλό κόστος, οι κανονισμοί, και η φυσική έχουν αποτρέψει τον οποιοδήποτε απ’ το να παράξει πολλά οχήματα, ή να πάει πολύ μακριά με αυτά.

Υπάρχουν λόγοι, όμως, που θα μπορούσαν να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, λέει ο «ευαγγελιστής» των ιπτάμενων αυτοκινήτων Πολ Μόλλερ. Η Amazon έχει πιέσει επιτυχώς για πιο χαλαρούς περιορισμούς στις πτήσεις και στις δοκιμές εμπορικών μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων. Τα ελαφρά, πανίσχυρα υλικά από ανθρακονήματα γίνονται ολοένα και φτηνότερα χάρη στις οικονομίες κλίμακας. Και το κόστος των πληροφοριακών συστημάτων σταθεροποίησης πτήσης έχει μειωθεί τώρα που η τρέλα για τα drones …απογειώνεται.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν τροφοδοτήσει μεγάλο ενθουσιασμό στον κλάδο. Ο Μόλλερ, ένας ειδικός της αεροπορίας – και σύγχρονος Δον Κιχώτης για κάποιους – έχει ξοδέψει δεκαετίες προσπαθώντας να …σηκώσει το ‘Moller Skycar’ του από το έδαφος. (Πετά, αλλά όχι τόσο μακριά.) Είναι ακόμα αισιόδοξος, λέει, παρά το γεγονός ότι έχει ρίξει 200 εκατομμύρια δολάρια στο πρότζεκτ χωρίς να έχει βγάλει ακόμα ένα μοντέλο στην αγορά.

Στο εγγύς μέλλον, λέει ο Μόλλερ, η τεχνολογία θα εξελιχθεί και θα μας πάει από το χόμπι ενός πλούσιου σε ένα μεταφορικό μέσο για οικογενειακές διακοπές. Ο ίδιος δίνει ένα χρονικό περιθώριο πενταετίας μέχρι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα (ενοικιαζόμενα, ως επί το πλείστον) να γίνουν mainstream. Ανεξάρτητα απ’ το αν συμβεί αυτό ή όχι, είναι ωραίο να γνωρίζουμε ότι αυτά υπάρχουν, έστω και μόνο στην αυλή ενός σπιτιού.

Πηγή: fortune.com