Η Ιρλανδία θα πληρώσει για την μείωση του ελληνικού χρέους

Η Ιρλανδία θα πληρώσει για την μείωση του ελληνικού χρέους

Ελληνικό «μπόνους» 126 εκατ. ευρώ από την έξοδο της Ιρλανδίας από το Μνημόνιο. 

Ως «ελληνικό δώρο» προς την Ελλάδα, περιγράφουν τα ιρλανδικά ΜΜΕ την απόφαση της κυβέρνησης της Ιρλανδίας να πληρώσει 126 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, μέσα στα επόμενα χρόνια ως μέρος παλαιότερης συμφωνίας, με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Το «μπόνους» αυτό προκύπτει από την δυνατότητα της Ιρλανδίας να αφήσει πίσω της το Μνημόνιο και να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης. Έτσι γίνεται και πάλι «κανονικό» μέλος της Ευρωζώνης και οφείλει να συμμορφωθεί με τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα της ιρλανδικής εφημερίδας «Irish Examiner».

Ως μέρος του σχεδίου δανεισμού, τα κεφάλαια θα προέλθουν από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας και θα δοθούν σταδιακά στην Ελλάδα από το επόμενο έτος και μέχρι το 2025, όπως ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το μέτρο ουσιαστικά σημαίνει πως τα κέρδη από τις αποδόσεις ομολόγων θα επιστραφούν στην Ελλάδα.

Έντα Κένι: «Η Ιρλανδία βρίσκεται στο σωστό δρόμο»

Η συμφωνία αφορά μόνον την Ελλάδα και όχι τα άλλα κράτη- μέλη σε προγράμματα διάσωσης, πρόσθεσε ο Ιρλανδός εκπρόσωπος και οι πληρωμές αυτές δεν θα επηρεάσουν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο θέμα κάνει σύντομη αναφορά και η εφημερίδα Irish Ιndependent, που σε ρεπορτάζ για τις προβλέψεις για την ιρλανδική οικονομία, σημειώνει πως «το κράτος θα συνεισφέρει στην ελληνική διάσωση (…). Σε ένα επιπλέον σημάδι επιστροφής στην ομαλότητα των κρατών της ΕΕ, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα της τρόικας, η Ιρλανδία θα αρχίσει τώρα να συνεισφέρει στη διάσωση της Ελλάδας. Μόλις 36 ώρες μετά το τέλος του προγράμματος, ο κυβερνητικός συνασπισμός επιβεβαίωσε ότι θα παράσχει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα».

Ιρλανδία: Το μνημόνιο φεύγει, η λιτότητα παραμένει