Ήρθαν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ήρθαν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική ρύθμιση.

Επεκτείνεται και για το 2019 η δυνατότητα άρσης της ακινησίας των οχημάτων με την καταβολή αναλογικών τελών κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, κτλ), που τα έχουν θέσει σε κατάσταση ακινησίας καταθέτοντας τις πινακίδες τους στην εφορία, θα μπορούν να τα θέσουν σε κυκλοφορία πληρώνοντας τέλη με το μήνα, όπως ίσχυε και τα προηγούμενα έτη.

Το μέτρο προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό στην οποία περιλαμβάνονται, ακόμη, ρυθμίσεις για την προθεσμία υποβολής Ε9 σε περιπτώσεις μεταβολής των στοιχείων ακινήτων των φορολογούμενων. Επίσης, προβλέπεται η απαλλαγή από πρόστιμα για τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 που υποβλήθηκαν μετά τις 31.12.2014 και αφορούν αλλαγές στοιχείων ακινήτων από το 2010 και μετά.

Μεταξύ άλλων, η τροπολογία προβλέπει τα ακόλουθα:

– Από 1 Ιανουαρίου 2019 και στο εξής ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων ( Ε9) η 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής δικαιωμάτων επί ακινήτων του φορολογούμενου (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία κτλ). Σήμερα ο φορολογούμενος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων ( Ε9) εντός 30 ημερών από τη μεταβολή των δικαιωμάτων του επί ακινήτων.

– Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων ( Ε9) των ετών από το 2010 και μετά που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014 μέχρι και την ψήφιση που σχεδίου νόμου δεν επιβάλλονται κατά περίπτωση τα οριζόμενα πρόστιμα. Πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί δεν διαγράφονται ούτε επιστρέφονται αυτά που έχουν καταβληθεί.

– Δεν προβλέπεται η επιβολή χρηματικού προστίμου για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 που υποβάλλονται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο.

Αναλυτικότερα, οι φορολογούμενοι που θα πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας για 1 μήνα θα επιβαρυνθούν με τα τέλη κυκλοφορίας 2 μηνών (2/12 του ετήσιου τέλους), για 3 μήνες καταβάλλονται τέλη 4 μηνών (4/12 του ετήσιου τέλους) και για λήψη των πινακίδων κυκλοφορίας έως το τέλος του έτους θα καταβάλλονται τα τέλη για τους υπολειπόμενους μήνες προσαυξημένα κατά τα τέλη δυο μηνών.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που θα διαθέτει ΙΧ 2000 κυβικών, μοντέλο του 2009, βαρύνεται με ετήσια τέλη 690 ευρώ. Για να πάρει τις πινακίδες κυκλοφορίας για 1 μήνα θα καταβάλλει τέλη 115 ευρώ, για 3 μήνες θα καταβάλλει 230 ευρώ και για λήψη των πινακίδων κυκλοφορίας τον ερχόμενο.

Η διαδικασία

Ο φορολογούμενος- ιδιοκτήτης του ΙΧ πρέπει να επισκεφθεί την αρμόδια ΔΟΥ όπου κατέθεσε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας και να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η διαδικασία ολοκληρώνεται αυθημερόν.

Τα δικαιολογητικά

Με την κατάθεση των δικαιολογητικών θα παραλάβει τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος καθώς και μια δήλωση άρσης ακινησίας.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχει μαζί του είναι:

  • Βεβαίωση ακινησίας.
  • Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο του αιτούντος.
  • Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας.
  • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ.