Ήρθε η Airbnb του φαγητού!

Ήρθε η Airbnb του φαγητού!

«Νοικιάστε» το τραπέζι σας και γνωρίστε νέο κόσμο. 

Ο άνθρωπος έχει μια έμφυτη τάση να κοινωνικοποιείται και να αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους γύρω του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι περισσότερες startups πλέον είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να προωθούν την συνεργασία και τη δημιουργία εμπειριών από κοινού.

Σε αυτή τη γραμμή πορεύτηκε η Airbnb, η οποία από το 2007 έχει «συστήσει» στον κόσμο ένα νέο μοντέλο διαμονής. Η διαδικασία απλή, κάποιος θέλει να ταξιδέψει και ψάχνει ένα μέρος για να μείνει, αντί να επιλέξει ένα απρόσωπο ξενοδοχείο μπορεί να μείνει στο σπίτι κάποιων που εκείνη τη περίοδο θα απουσιάζουν ή να μείνει σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού.

Με αυτό τον τρόπο, κάποιος έχει την ευκαιρία να νιώσει την θαλπωρή ενός σπιτιού ακόμα κι αν δεν είναι σπίτι του ή ακόμα και να γνωρίσει νέο κόσμο.

Αντιγράφοντας το ίδιο μοτίβο του «μοιράζομαι το σπίτι μου», οι Guy Michlin και Shemer Schwarz δημιούργησαν μια πλατφόρμα που θα ενώνει τους «καλεσμένους» με τους «οικοδεσπότες». Το EatWith δημιουργεί μια πρωτότυπη κοινωνική εμπειρία, όπου άτομα μπορούν να επισκέπτονται σπίτια και να δειπνήσουν με τους ιδιοκτήτες τους.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες μπορούν εύκολα να βγάλουν μερικά έξτρα χρήματα, αλλά και οι επισκέπτες να απολαύσουν ένα σπιτικό φαγητό, σε χαμηλότερη τιμή απ’ ότι σε ένα εστιατόριο γνωρίζοντας νέο κόσμο.

Οι ιδιοκτήτες – σεφ περνάνε από «έλεγχο». Έτσι βαθμολογούνται βάσει τριών «κριτηρίων»: Για το κοινωνικό τους προφίλ – κατά πόσο δηλαδή είναι «ανοιχτόμυαλοι» άνθρωποι και έχουν διάθεση να ανοίξουν τα σπίτια τους σε ξένους ανθρώπους, τόσο για τις μαγειρικές τους ικανότητες αλλά και για το σπίτι τους, ώστε να διαπιστωθεί δηλαδή αν μπορεί να «φιλοξενήσει» άτομα, ενώ το μενού ελέγχεται πριν ανέβει στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τον Michlin μόνο το 4% των συμμετεχόντων καταφέρνουν να περάσουν στην επόμενη φάση, ενώ όσοι τα καταφέρουν κρίνονται διαρκώς ώστε να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα. Μέχρι στιγμής, δεν μπορούν να βαθμολογηθούν οι «επισκέπτες», αλλά οι υπεύθυνοι δουλεύουν ώστε να παρέχεται και αυτή η δυνατότητα.

Η εταιρεία μετρά ήδη 18 μήνες ζωής και ήδη από τότε που παρουσιάστηκε στον διαγωνισμό Battlefield του TechCrunch, η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι από 500 οικοδεσπότες, σε 160 πόλεις από 30 χώρες. Η ανταπόκριση μάλιστα δεν είναι μόνο από τουρίστες που θέλουν να γνωρίσουν την τοπική κουζίνα, αλλά και από εκείνους που δεν θέλουν να τρώνε μόνοι τους!

Σήμερα απασχολεί περίπου 18 υπαλλήλους και έχει μεταφέρει την έδρα από το Τελ Αβίβ στο Σαν Φρανσίσκο και κατάφερε να συγκεντρώσει fund της τάξεως των 8 εκατ. δολαρίων, μια διαδικασία που συντόνισε η Greylock Partners. Ο Simon Rothman , συνεργάτης της Greylock, δήλωσε μάλιστα τον ενθουσιασμό τους για αυτό το εγχείρημα τονίζοντας τη σημασία δημιουργίας μια τέτοιας πλατφόρμας που ενώνει τους ανθρώπους, τη στιγμή που η τεχνολογία έχει φέρει την αποξένωση και τείνει μάλλον να απομακρύνει τα άτομα, παρά να τα ενώνει.