Ήρθε το τέλος του ελληνικού γιαουρτιού στο εξωτερικό;

Ήρθε το τέλος του ελληνικού γιαουρτιού στο εξωτερικό;

Γιατί οι Αμερικάνοι βαρέθηκαν το ελληνικό προϊόν;

Το ελληνικό γιαούρτι , το παχύ, κρεμώδες συσκευασμένο γαλακτοκομικό προϊόν πλούσιο σε πρωτεΐνες έχει κατακλείσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εκπληκτικά γρήγορη ανάπτυξη του πιο δημοφιλούς πρωινού συνοψίζεται στην επιτυχία της Chobani, ίσως της πιο γνωστής μάρκας. Η εταιρεία να πουλά “ελληνικό γιαούρτι” το 2007 και έχει δει τις πωλήσεις της να ξεπερνούν τα 1,1 δισεκατομμύρια μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια.

Σήμερα, το ελληνικό γιαούρτι αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του συνόλου των πωλήσεων γιαουρτιού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό δεδομένου ότι πριν από μια δεκαετία κανείς δε πίστευε στο προϊόν αυτό και οι καταναλωτές σχεδόν δεν έδιναν σημασία.

Αλλά η δημοτικότητα στην αμερικανική βιομηχανία φαγητού δεν είναι δεδομένη και το ελληνικό γιαούρτι έμελλε να το «βιώσει». Μετά από χρόνια αύξησης του ενδιαφέροντος του κοινού να αγοράζει το ελληνικό γιαούρτι, η τάση αυτή φαίνεται να έχει «παγώσει» και ο ενθουσιασμός των Αμερικανών έχει μπει στον «πάγο».

Η PepsiCo ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα σταματήσει την παραγωγή Müller στις ΗΠΑ, ενός γερμανικού προϊόντος που παραπέμπει σε ελληνικό γιαούρτι, αφού οι πωλήσεις συνέχισαν να απογοητεύουν.

Η Chobani, εν τω μεταξύ, βρίσκεται αντιμέτωπη με κάτι πρωτόγνωρο – με έναν τομέα που έχει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μετά από ένα απογοητευτικό 2014 στο οποία οι πωλήσεις έμειναν στάσιμες, το 2015 ξεκίνησε χλιαρά. Από τις αρχές του έτους, η εταιρεία είδε μια ετήσια πτώση των πωλήσεών της για πρώτη φορά, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Euromonitor.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι οι ελληνικές πωλήσεις γιαουρτιού έχουν αρχίσει να ωριμάζουν» δήλωσαν ερευνητές. Αυτό δε σημαίνει πως οι Αμερικάνοι δεν γεμίζουν το μπολ τους με γιαούρτι, τουναντίον το γιαούρτι είναι το πιο «δυνατό» προϊόν της Chobani και η κατηγορία συνολικά εξακολουθεί να αυξάνεται (αν και με έναν μέτριο ρυθμό της τάξεως του 5%), σύμφωνα με την τα στοιχεία της Nielsen.

Αλλά τα προϊόντα χωρίς περιττά συστατικά που κέρδισαν την εμπιστοσύνη και το… στομάχι των Αμερικανών, τουλάχιστον για το πρωί, είναι λιγότερο νέα και συναρπαστικά από ό, τι ήταν κάποτε. Μόλις πριν από τρία χρόνια , η ανάπτυξη της βιομηχανίας έφτανε μέχρι και 60%.

«Το ντεμοντέ ελληνικό γιαούρτι σίγουρα χάνει έδαφος» δήλωσε ο Jared Koerten, αναλυτής τροφίμων της Euromonitor.

Η μείωση αυτή είναι κυρίως θέμα «κούρασης». Οι Αμερικανοί πλέον αναζητούν το νέο προϊόν για να αγαπήσουν. «Στην Αμερική βαριόμαστε πολύ γρήγορα τα πράγματα» δήλωσε ο Koerten , ο οποίος υπενθυμίζει ότι πριν από λίγο καιρό το παγωμένο γιαούρτι ήταν στην κορυφή του κόσμου και τώρα κανείς δε το θυμάται.

Ένας άλλος λόγος είναι πως το πρωινό και η μορφή του αλλάζουν διαρκώς, με το γιαούρτι να έχει υποστεί την «μετάλλαξη» αυτή.

Η επικράτηση των άλλων επιλογών έχει καταστήσει εύκολο για τους ανθρώπους να δοκιμάζουν διαρκώς κάτι νέο και στη συνέχεια να κολλήσουν με αυτό, αν τους ταιριάζει. Για παράδειγμα ακόμα και τα εστιατόρια γρήγορης εστίασης όπως τα McDonald’s προσφέρουν πλέον πρωινό.

«Τα καλά νέα είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα κάτι μεγαλύτερο που θα αντικαταστήσει το γιαούρτι» δήλωσε ο Koerten . «Ο χώρος πρωινού είναι πολύ κορεσμένος αυτή τη στιγμή, αλλά δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά που να έχει τις ίδιες προοπτικές που είχε το ελληνικό γιαούρτι πριν από δέκα χρόνια «, συμπληρώνει.